תוספת הורמונים למניעת הפלות
מחקרים מלמדים שהזרקת hcg (ידוע גם בשם פרגניל) לפני החזרת עובר יכולה לשפר את שיעורי ההצלחה של השתרשות העובר ברחם.
תוספת הורמונים למניעת הפלות
ההורמון Human Chorionic Gonadotrophin ובקיצור hCG הוא הורמון המיוצר על ידי תאי שליה מוקדמים שיכולים לקדם את השתרשות העובר ברחם. חלבונים מסוימים יכולים להיות מופעלים על ידי hCG כדי לעזור בתהליך זה ומכאן החשיבות של hCG.
זה גם משמש בדרך כלל כסמן להריון והוא החבר הכי טוב של כל אישה / האויב הגרוע ביותר. מדידת "בטא" שלך היא מדידת רמות ה- hCG שלך ("בטא" הוא רק החלק של חלבון ה- hCG כי הוא מזוהה על ידי הבדיקה).
הזרקת hCG אל תוך הרחם– שם hCG מוזרק לתוך הרחם באמצעות צנתר – היא תוספת פופולרית עבור הפריה חוץ גופית (IVF) ונראה שהוא עוזר להשתרשות העובר אבל הראיות לא היו עקביות.
IGao (2019) עשתה מטא-אנליזה על הנתונים הזמינים וסכמה 15 מחקרי RCT (סה"כ 2763 משתתפים):
שיעור הלידות החיות עלה: 44.89% עם hCG לעומת 29.76% ללא
שיעור ההיריון המתמשך עלה : 48.09% עם hCG לעומת 33.42% ללא
שיעור ההריונות עלה : 47.80% עם hCG לעומת 32.78% ללא
שיעור ההשתרשות עלה – 31.64% עם hCG לעומת 22.52% ללא
שיעור ההפלות ירד : 12.45% עם hCG לעומת 18.56% ללא.
התוצאות הטובות ביותר הגיעו כתוצאה מזריקות hCG שנעשו פחות מ- 15 דקות לפני החזרת עובר תוך שימוש במינון של 500 IU.
תוצאות אלו נראות די חיוביות אבל החוקרים הדגישו שלמחקר יש מגבלות והוא לא עקבי בצורה מספיקה ולכן קשה להסיק מסקנות חד משמעיות. ובכל זאת, מחקר זה מציע תועלת שבהחלט כדאי לבדוק.
לפי מחקרים רבים, פרגניל מוריד ב-26% את הסיכוי להפלה בנשים עם 3 הפלות, וב-35% בנשים עם 5 הפלות או יותר.
לפי מחקר אחר, הטיפול באמצעות פרגניל היא שיטה מאוד יעילה במטופלות שסובלות מחוסר פוריות, שחלות פוליציסטיות ודימום וגינלי בתחילת ההיריון.
תוצאות מחקרים שונים מראים שאין הסכמה על יעילות טיפול הורמון פרוגסטרון בהריון.
לפי מחקר אחד, טיפול פרוגסטרון בשליש הראשון של ההיריון לא הביא שיעור גבוה יותר באופן משמעותי של לידות חיות בקרב נשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות ונשנות בלתי מוסברות.
וזאת לעומת מחקר אחר שהראה שעבור נשים עם הפלות חוזרות ונשנות בלתי מוסברות, תוספת של פרוגסטרון כנראה הפחיתה את שיעור ההפלה בהריונות הבאים. לפי תוצאות אלו, נראה שתוספת פרוגסטרון קשורה להשפעה חיובית קטנה. לפי מחקר זה, נראה שפרוגסטרון צפוי להיות התערבות יעילה, במיוחד עבור נשים עם הפלות קודמות.
מחקרים רבים מתייחסים לתוספת של DHEA/ דיאה – דיאה נחשב להורמון הנעורים, ההורמון ש"מצעיר" ביציות.

הוא הורמון שאחראי להיווצרותם של הורמוני מין אחרים, בעיקר טסטוסטרון ואסטרוגן. הטסטוסטרון אמנם נחשב להורמון זכרי, אך הוא קיים גם בגוף האישה וחיוני להבשלת הביציות.
רמות הדיאה בגוף מגיעות לשיאן כשאנחנו בשנות ה 20 שלנו, ומאז הן בירידה מתמדת. בקרב נשים עם רזרבה שחלתית נמוכה, נמצאו רמות נמוכות יותר של ההורמון הזה וגם של טסטוסטרון.
התוסף דיאה מומלץ לנשים עם רזרבה שחלתית נמוכה או נשים שסובלות מחוסר פוריות כתוצאה מגיל מתבגר בטיפולי IVF.
מחקרים מלמדים שהתוסף עשוי לשפר את מספר הביציות ואיכותן . דיאה גם יכול להפחית את הסיכון להפלות ע"י הגדלה של כמות הביציות הנורמליות מבחינה כרומוזומלית.
מחקרים רבים מראים שלמי שיש רזרבה שחלתית נמוכה, דיאה יכולה להעלות בצורה דרמטית את הסיכויים להיכנס להריון. זה לא רק מעלה את כמות הביציות אלא גם משפר את איכותן וע"י כך גם מוריד את שיעור ההפלות.
אם יש לך רזרבה שחלתית נמוכה, חוסר פוריות שקשורה לגיל, מחלה אוטואימיונית (במחלות אוטואימוניות תאי מערכת החיסון תוקפים תאים, רקמות ואיברים בריאים (או היסטוריה של הפלות מוקדמות, חשוב לבדוק את רמת ה- DHEA-S והטסטוסטרון. אם הערכים שלכן הן בחצי הנמוך של הטווח הנורמלי, יש לדבר עם הרופא על לקיחת תוסף דיאה כדי לשפר את הסיכויים שלך להריון בריא. דיאה הוא הורמון ולכן יש לדבר עם רופא לפני שלוקחים אותו.
מחקר מצא שדיאה מסייעת להפחית הפלות תלויות גיל האישה. התוסף דיאה משפר את הסיכוי להריון אצל נשים עם רזרבה שחלתית נמוכה ע"י כך שמפחית אי תקינות של כרומוזומים. בגלל שמקרים רבים של הפלות ספונטניות מקושרות לאי תקינות של כרומוזומים, המסקנה היא שדיאה גם מפחיתה את שיעור ההפלות.
אחרי לקיחת התוסף דיאה במשך 3 חודשים, שיעור ההפלות ירד משמעותית בכל הגילאים אבל זה היה מאוד משמעותי בעיקר אצל מטופלות מעל גיל 35. בשחלה של נשים מתבגרות חסר את הורמון הטסטוסטרון – שהוא ההורמון הגברי. חסר זה יוצר סביבה עוינת לביציות המבשילות וכנראה פוגע בהן. מתן של התוסף דיאה (נגזרת של הורמון טסטוסטרון) מגן על הביציות ונותן להן סביבה הורמונלית טובה יותר להתפתח ולהבשיל.
תוסף זה יש לקחת אך ורק באישור הרופא המטפל ולא על דעת המטופלת בלבד.
במחקר, נשים שלקחו את התוסף דיאה הראו ירידה ניכרת בשיעור ההפלות, הצגה של כמעט 80% (!!!) ירידה בסיכון להפלה. המסקנות ממחקר זה יכולות בחלקן לפחות להסביר למה תוסף דיאה מעלה את איכות הביצית והעובר, משפר את שיעור ההריונות ומזרז את הזמן עד לכניסה להריון.
מניעת הפלות
חשוב לציין כי תוסף דיאה, כמתואר, נראה בטוח ומביא לתופעות לוואי קלות בלבד. מכיוון שדיאה הוא אנדרוגן קל אך מומר לטסטוסטרון (ואסטרדיול), זה לא מפתיע שהוא גורם לתופעות לוואי קלות, כגון: עור שומני, אקנה קלה ואובדן שיער שהן תופעות בעיקר אנדרוגניות.
*יש לציין שתוסף זה לא מומלץ לנשים עם שחלות פוליציסטיות ועם אנדומטריוזיס.
לפי מטא-אנליזה שנעשה, דיאה היתה קשורה לעלייה ניכרת בסיכויי לכניסה להריון. בנוסף, כאשר בדקו את הקשר בין השימוש בדיאה לסיכוי להפלה, נמצא כי השימוש בדיאה היה קשור לירידה ניכרת בסיכוי להפלה.
גם לפי מחקר נוסף, התוסף דיאה היה קשור לעלייה בשיעור הכניסה להריון. תוספת דיאה משפרת את התוצאות של ההפריה החוץ גופית אצל מטופלות עם רזרבה שחלתית נמוכה, במיוחד אצל נשים שאצלן יש רמות נמוכות של DHEA-S. נשים עם רזרבה שחלתית נמוכה שנטלו את התוסף דיאה לפני תחילת הטיפולים ושיש להן רמות נמוכות יותר של DHEA-S היו בעלות סיכוי גבוה יותר להשיג יותר מ- 3 ביציות.