רירית רחם מספקת כתנאי הכרחי לפוריות
בטנה עבה ובריאה של הרחם, המכונה רירית הרחם, הכרחית למחזור ווסת בריא ולהריון. ביצה מופרית זקוקה לרירית הרחם בעובי מסוים כדי שהיא תוכל להשתרש ולהתחיל לגדול. רירית הרחם היא שכבת הרחם שמתעבה לקראת ההשתרשות של העובר המופרה. רירית הרחם היא גם השכבה שנשפכת בזמן הווסת. אסטרוגן אחראי ליצירת רירית רחם עבה, שופעת ועשירה בדם. אם רמות האסטרוגן אינן מספיקות, בטנת הרחם תישאר דקה.
רירית רחם בריאה ומספקת היא בעובי של 7-8 מ"מ לפחות כדי לתת סיכוי סביר להריון. בטיפולי פוריות (IVF) מתבצע מעקב זקיקים שעוקב גם אחרי עובי רירית הרחם.

חוקר העלה את ההשערה שרירית עבה יותר חשובה לסביבה פחות רוויית חמצן לעובר. כלי הדם, המצויים בשכבת הרירית הבסיסית, יוצרים רשת כלי דם המזינה את הרירית וחושפת אותה לחמצן בלחץ חלקי גבוה. עם התפתחות הרירית, לחץ חמצן זה יורד משמעותית ומאפשר את השתרשות העובר. אפשר לראות גם שעוברים הגדלים בסביבה ענייה בחמצן שורדים יותר במעבדות IVF .
כאשר הרירית דקה, הלחץ של החמצן ברירית נשאר גבוה, דבר המביא ליצירת רדיקלים חופשיים של חמצן הפוגעים בעובר ומונעים את השתרשותו.

רירית רחם דקה יכולה לנבוע מהסיבות הבאות:
- שרירנים ופוליפים בחלל הרחם –
מדובר על גידולים שפירים של רירית הרחם (פוליפים) או של שרירי הרחם (שרירנים) שעלולים להפחית את אספקת הדם ולשבש את זרימתו התקינה לרחם, ובכך לפגוע בעיבוי רירית הרחם.
התסמינים המעידים על שרירנים, ששכיחותם אצל נשים עולה ביחס ישיר לגילן, הם: מחזורי וסת ארוכים ו'כבדים', כאבי וסת, אנמיה, לחץ בבטן התחתונה, כאבים בגב תחתון, כאבים בקיום יחסי מין ובמקרים נדירים עלייה במשקל. פוליפים רחמיים יכולים לגרום לדימום בין וסתי ולמחזורי וסת ארוכים.
במחקר שנערך בשנת 2005 באוניברסיטת אוקספורד שבאנגליה נמצא כי כריתת פוליפים רחמיים עשויה להעלות את הסיכוי להרות ב- 65%.
- לעיתים הרחם נפגע כתוצאה מפעולות כירוגיות ברחם (כמו גרידה, ניתוחי פוליפים ברחם, ניתוח קיסרי ועוד), זיהומים, מחלת הסרטן, מחלות מין או מחלות דלקתיות של האגן שעלולים לגרום לירידה בזרימת הדם לרירית הרחם ולגרום לנזק ולצלקות ברחם, מה שפוגע בתפקודו וביכולת להיכנס להריון. במקרה של הידבקויות בתוך הרחם יש צורך בניתוח. במקרים שבהם ניתוח הוא הכרחי, חשוב לבצע את הניתוח אצל רופא מיומן ומנוסה על מנת להימנע מנזקים נוספים.
- כתוצאה מטיפול תרופתי באיקקלומין: איקקלומין (כלומיפן), היא תרופה הניתנת בטיפולי פוריות. שימוש תכוף בתרופה זו יכול לפגוע בתגובה של רירית הרחם להורמון האסטרוגן ובכך למנוע את התעבותה התקינה.
- נטילה ממושכת של גלולות למניעת היריון: גלולות למניעת היריון ותרופות נוספות המבוססות על ריכוז גבוה יחסית של הורמון הפרוגסטרון, עלולות לגרור תופעת לוואי, שבאה לידי ביטוי בחוסר התעבות מספקת של רירית הרחם.
מה אפשר לעשות כדי לעבות את רירית הרחם?
כדי לעבות את רירית הרחם יש לשפר את זרימת הדם לרחם.

איך משפרים את זרימת הדם לרחם?
תזוזה –
לא משנה מה הסיבה לרירית הרחם הדקיקה, הקפידו להזיז את גופכן בכל יום ויום. אם יש לך עבודה משרדית זה חשוב מאוד. ישיבה כל היום דוחסת את אברי הרבייה.
ההליכה היא פשוטה ומזיזה את המותניים, ומאפשרת זרימת דם גדולה יותר לרחם. יוגה, הליכה, שחייה, ריקוד וכו' כולן דרכים מצוינות לשפר את זרימת הדם לאיברי הרבייה. זה עוזר להפחית לחץ, אשר מסייע לשמור על עורק הרחם פתוח. וודאי שאת מתנועעת ומותחת את הרגליים, הירכיים, הבטן והגב כדי לספק זרימה נאותה לאיברי הרבייה. המטרה היא לא להגזים בפעילות גופנית אלא להזרים דם לרחם. פעילות גופנית אינטנסיבית מדי תגרום בדיוק לפעולה ההפוכה.
ההתעמלות משפרת את הרירית גם מכיוון שמורידה סטרס ומשפרת את האיזון ההורמונלי. אחת מהדרכים היא באמצעות ריצה כפי שמתואר ב-ריצה החזירה אותי לחיים – טיפול באמצעות ריצה.

דיקור סיני –
רירית רחם דקה היא בהחלט אחד מהגורמים לכישלונות טיפולי פוריות. טיפולי ההפריה כרוכים במתח ולחץ שגורמים להפרשת הורמוני סטרס כגון אדרנלין, המשבשים את סיכויי קליטת העוברים. הדיקור מפחית את המתח, מוריד את רמת הורמוני הסטרס וגורם להגברת זרימת הדם בגוף ובכך משפר את זרימת הדם לרחם ולשחלות. וכך, דיקור משפר את תהליך השתרשות עוברים תקינה ברירית הרחם והתפתחותם ברחם.
כמו כן, מכיוון שהדיקור נובע מתפיסת עולם הוליסטית, כלומר התייחסות לגוף האישה כמכלול, המדקר בודק בעיות אחרות שמשפיעות על המערכת הרבייה ומטפל גם בהן.
לפי מחקר, דיקור סיני כטיפול בפוריות מראה תוצאות נהדרות הן אצל גברים והן אצל נשים. ניתן לשקול דיקור סיני כטיפול מוצלח בשיקום הפוריות בקרב מטופלות על ידי שיפור איכות הזרע ותפקוד השחלות ואיזון מערכת ההורמונים.
מחקר פיילוט על דיקור פוריות רב תחומי שנבדק מצא שדיקור אכן משפיע לחיוב על נשים שמקבלות אותו לעומת נשים שרק שינו אורח חיים. זה העלה את המודעות לפוריות שלהן ושיפר את רווחתם. אלו שנכנסו להריון עשו זאת במחצית הזמן לעומת הקבוצה שרק שינתה את אורח החיים שלה ללא דיקור.
חשוב לציין שיש גם מחקרים שלא מוצאים תועלת בדיקור סיני עבור נשים שמנסות לשפר את פוריותן אבל יש הרבה מאוד עדויות של נשים שיצאו מרוצות והצליחו ולכן שווה לנסות.

עיסוי רחם –
עיסוי חיצוני של הבטן, אשר נעשה על ידי מטפל/ת מוסמכ/ת, או באופן עצמאי, שתפקידו להגביר את זרימת הדם אל הרחם ואל הרירית שבנויה רובה מכלי דם ולכן צורכת זרימה קבועה של דם אליה.
כשמשפרים את זרימת הדם לרחם ולאגן זה מאפשר ליותר חמצן להגיע לתאים ולהזין אותם בחומרי הזנה מתאימים. השתרשות של עובר תלוי הרבה מאוד בכמות החמצן שמגיע אליו דרך רירית הרחם, ובאיכות הדם, בשבועות הראשונים שלו ברחם. עיסוי הרחם וגם צמחי מרפא תומכים בהזרמת דם וחמצן לרחם.
אפשר לעשות עיסוי באזור הבטן רק בפרק הזמן שבין המחזור לביוץ. לא בזמן מחזור ולא אחרי ביוץ.
נעשה מחקר בארה"ב במטרה לבדוק השפעה של עיסוי באזור הבטן והאגן על פוריות האישה באופן טבעי, וכן על תוצאות הפריות מבחנה (IVF). על פי תוצאות המחקר, עיסוי הבטן והאגן בנשים משפר משמעותית את הסיכויים להרות, הן באופן טבעי והן כהשלמה לטיפולי הפריה חוץ גופית. בגלל שמדובר בטכניקה חיצונית ולא פולשנית כמעט ללא תופעות לוואי, יש מקום לשקול שילוב של השיטה בטיפול בבעיות פריון.

טיפול בשמן קיק (שימוש חיצוני בלבד)-
שמן הקיק מופק מצמח הקיקיון, וגם לשימוש בו מיוחסות תכונות של חימום האזור עליו הוא מונח והגברת זרימת הדם אליו. יש הטוענים כי הוא מסייע באיחוי וריפוי רקמות שנמצאות מצדו השני של העור, ובהמרצת הכבד והמערכת הלימפתית ובכך מנקה את הרעלים מהגוף.
בשמן הקיק עושים שימוש חיצוני בלבד. ניתן לעשות איתו מסאז' רחם, או פשוט לטבול פיסת בד בשמן ולהניח על עור הבטן התחתונה. את הבד מכסים בשקית ניילון ומעליה מניחים בקבוק מים חם. ניתן לשכב ככה בין חצי שעה לשעה. חשוב לשים לב שלא מורחים אותו על עור פצוע כך שהשמן לא יחדור לתוך הגוף.
אסור להשתמש בו בזמן מחזור ולא אחרי הביוץ. גם לא בזמן טיפול הורמונלי.

איזה הורמון עוזר לעבות את רירית הרחם?
ההורמון שעוזר לעבות את רירית הרחם הוא הורמון אסטרוגן. ניתן ליטול הורמון אסטרוגן בכדורים דרך הפה או דרך הנרתיק. תפקידם לגרום לשינויים ברחם ולעיבוי רירית הרחם.

כדי שהרירית הרחם תתעבה היא נשענת על רמות נאותות של אסטרוגן. למעשה, כל המחזור החודשי תלוי ברמות נאותות של אסטרוגן. הסיבה השכיחה ביותר לאסטרוגן נמוך היא עלייה בגיל האישה. ככל שהאישה מתבגרת יותר, רמות ההורמונים מתחילות לרדת. זה לא שכיח אצל נשים בשנות העשרים והשלושים לחייהן, אלא שכיחות יותר בקרב נשים מעל גיל 40.
אם אתם מתקשים להיכנס להריון או לשמור על הריון, יתכן וכדאי לבדוק את רמות האסטרדיול שלכן (אסטרדיול הוא אסטרוגן ממקור סינתטי או טבעי בעל פעילות חזקה) ואת עובי רירית הרחם. אם נקבע שיש לך רירית רחם דקה, רוב הרופאים יתנו תרופות אסטרוגן בכדי לבדוק אם רירית הרחם מגיבה טוב ומתעבה. אם זה לא עובד, זה מצביע על כך שזרימת הדם נפגעת או שרקמות רירית הרחם נפגעו.
תרופות התומכות בגדילת רירית הרחם הן:
פרוגינובה (PROGYNOVA), אסטרופם (ESTROFEM) –
התרופות האלו מכילות את ההורמון אסטרוגן ושימוש בהן נעשה במקרים של רירית רחם דקה.