צמחי מרפא ותוספי מזון להפלות חוזרות
צמח שיח אברהם (Vitex Agnus Castus) עשוי להיות התערבות יעילה במקרים של אובדן הריון חוזר ובמיוחד במקרים שיש רמה נמוכה של פרוגסטרון.
שיח אברהם הוא צמח מרפא. מפרי הצמח מפיקים תמציות המסייעות בריפוי מחלות הורמונליות. במחקר נמצא ששיח אברהם נמצא יעיל ותורם במקרים של חוסר פוריות גם אצל נשים וגם אצל גברים. כמו כן, גם בהקלת תסמיני תסמונת קדם וסתית (PMS). מרכיבי הצמח ידועים ברפואה כמסייעים לנשים בעלות בעיות באיזון ההורמון פרוגסטרון.
הפלות חוזרות מופיעות אצל 1% מהזוגות ומוגדרות כשלושה הריונות כושלים ברצף. אמנם שנוי במחלוקת, קיימות עדויות לכך שרמות נאותות של פרוגסטרון עשויות להיות גורם חשוב בתחזוקת ההיריון וכי עליה ברמות הפרוגסטרון עשויות להגדיל את הסבירות להצלחה. שיח אברהם (Vitex agnus-castus) הוא תרופת צמחים עם עדויות לכך שהוא תומך במגוון מצבים הורמונליים, כולל תסמונת קדם וסתית ומצבים הורמונליים נוספים.
מחקר פירט מקרה של הפלה חוזרת, בו נצפו רמות פרוגסטרון נמוכות. חודש אחד של לקיחת התוסף שיח אברהם הוביל להריון מוצלח עם רמות תקינות של פרוגסטרון ולידה חיה לאחר הריון בטווח מלא. הריון שני מצליח אחר כך, גם עם תוסף שיח אברהם, למרות שלא ניתן לאשר את התפקיד המדויק של השיח אברהם במקרה הזה, זה מוסיף עדות להשערה כי צמח זה עשוי להיות התערבות יעילה במקרים של אובדן הריון חוזר ובמיוחד במקרים שיש רמה נמוכה של פרוגסטרון.
מחקרים מתייחסים לתוסף התזונה ALPHA LIPOIC ACID בהקשר של הפלות חוזרות-
תוסף שהוא בעל תכונות נוגדי חמצון ויכול לתרום לאיכות הביצית. תוסף זה הוא חשוב בגלל שהוא נמצא באופן טבעי במיטוכנדריה, שם הוא עוזר ביצירת אנרגיה.
מחקרים על חיות מצאו שתוסף זה מגן על המיטוכנדריה מפני השפעות של הזדקנות.
כשאנשים לוקחים ALPHA LIPOIC ACID הרמה הכוללת של נוגדי החמצון בדם עולה משמעותית ויש עלייה בפעילות של אנזימים נוגדי חמצון.
יש עדויות שתוסף זה משפר פוריות. למשל מחקרים מצאו שהנוגד חמצון זה יכול לשפר את הבשלת הביצית ואת יכולת העובר להתקיים.
התוסף הזה גם מפחית דלקות וגם יכול להיות יעיל עבור נשים עם אנדומטריוזיס והפלות חוזרות. מחקרים מלמדים שדלקת היא אחת מהדרכים המרכזיות שבהן אנדומטריוזיס גורם לחוסר פוריות. מחקר חדש מצביע על כך שדלקות גם תורמות להפלות לא מוסברות.
מחקרים מתייחסים לתוסף התזונה N-acetyl-cysteine (Nac) בהקשר של הפלות חוזרות-
התוסף N-acetyl-cysteine (Nac) מוריד את שיעור ההפלות. N-אצטיל-ציסטאין (NAC) הוא נוגד חמצון שתורם לאיכות הביצית ולפוריות בכלל. נוגד חמצון זה תומך בניקוי רעלים ופועל כנגד ההשפעה של הזדקנות ולחץ חמצוני על איכות הביצית.
במחקר ראו שקבוצה של נשים עם הפלות חוזרות ובלתי מוסברות קיבלו 600 מ"ג ליום עם חומצה פולית ותוצאות ההיריון שהשוו עם נשים שלוקחות חומצה פולית לבד. השילוב של N-acetyl-cysteine (Nac) עם חומצה פולית היה מקושר לשינוי מאוד דרמטי – ירידה חדה בשיעור ההפלות.
בסופו של דבר, נשים שלקחו N-acetyl-cysteine (Nac) היו עם סבירות כפולה לצאת בידיים מלאות. מחקרים אחרים גם הראו ש- N-acetyl-cysteine (Nac) מוריד את שיעור ההפלה ב- 60% לנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות.
לפי מחקרים, צריכה גבוהה יותר של חומצה פולית מתוספי מזון קשורה להורדת הסיכון להפלה ספונטנית. נשים בהריון בסיכון צריכות להשתמש בתוסף תזונה של חומצה פולית למניעת פגם בצינור העצבי מכיוון שזה עשוי להקטין את הסיכון להפלה ספונטנית.
עדיף לקחת חומצה פולית פעילה מהסוג מתיל-פולאט (Methyl-Folate).
פולאט היא התצורה הטבעית של ויטמין B9 לעומת חומצה פולית שמהווה תצורה סינטטית שלו. ויטמין B9 מהווה רכיב תזונתי חיוני עבור בני האדם. בני האדם אינם יכולים לייצרו בעצמם ולכן הם חייבים לקבלו מהמזון.
הפולאט חיונית לצמיחה התקינה ולתפקודו של כל תא בגוף, ליצירת DNA, לתיקון DNA, ליצירת חומצות אמינו ולמניעת אנמיה. בנוסף, מחסור בפולאט יתבטא בירידה בתאי מערכת החיסון (הספירה הלבנה) וברמת הטסיות (תאי הדם שאחראים על קרישת הדם).
רק כ-50% מהפולאט במזון הטבעי נספג, ואחוז ניכר מהפולאט שבשעועית ועדשים, ירקות עליים ושאר המקורות התזונתיים לפולאט אובד בתהליך הבישול ובתהליכי עיבוד המזון.
מניעת פגמים בהתפתחות העובר
כאמור, לויטמין B9 יש תפקיד מרכזי ביצירת החומר התורשתי בתאים (הדנ"א) ומסיבה זו הוא מהווה רכיב בעל חשיבות עצומה לתהליך חלוקת התאים ולהתפתחות התקינה של העובר. רמות נמוכות של פולאט במהלך חודשי ההיריון הראשונים מקושרות להיווצרות של מומים בתעלה העצבית של העובר שיתבטאו בהתפתחות לא תקינה של המוח וחוט השדרה, ויובילו למצבים כגון חוסר התפתחות של רקמת המוח (שתסתיים במות העובר) ומומים אחרים שגורמים לנכות קשה.
נטילת תוסף פולאט לפני הכניסה להיריון ובמהלכו, תמנע מחסור בוויטמין B9 ותקטין משמעותית את הסיכון להיווצרות פגמים במערכת העצבים של העובר. בנוסף, חשוב לדעת כי מחסור בפולאט בנשים הרות מקושר לעיכוב בגדילה של העובר, ללידת תינוקות במשקל נמוך וללידות מוקדמות.

ויטמין D ושיעור הלידות החיות-
מחקרים מלמדים שרמות נמוכות של ויטמין D יכולות להשפיע באופן שלילי על פוריות. לוויטמין D קיימים רצפטורים באיברי הגוף השונים הרלוונטיים לפריון האישה ברחם ובשחלות. מחסור ברצפטור לוויטמין D הראה כי מחסור בוויטמין D יצר קשיים בהבשלת הביציות וחוסר פריון כללי.
לוויטמין די גם יש תפקיד בייצור הורמונלי. חוסר בוויטמין D יכול לתרום לחוסר פוריות ע"י הפרעה במערכת האסטרוגן וגם הורדה של הורמון ה- AMH שקשור בגדילה של זקיקי השחלות. בנוסף, רמה נמוכה של ויטמין D תורמת להיווצרות אנדומטריוזיס ותסמונת השחלות הפוליציסטיות.
במחקר שפורסם בשנת 2013 ובדק את השפעת הוספת תוסף ויטמין D בנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) נצפתה עלייה משמעותית בעובי רירית הרחם אך ללא עלייה משמעותית בשיעורי ההריונות.
לפי מחקר שפורסם לאחרונה בירחון Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism נמצא, שוויטמין D מסייע בטיפולי "הפרייה חוץ גופית" – IVF – ע"י שיפור איכות הביציות, בריאותם של העוברים וסיכויי השתלת העוברים ברחם. החוקרים מסבירים את הקשר שבין רמת הוויטמין D לשיעורי ההצלחה בטיפולי הפריה חוץ-גופית בכך, שלוויטמין D יש השפעה מיטיבה על רירית הרחם, דבר שמשפיע על סיכויי קליטת העוברים ברירית.
מחקר אחר מלמד ששיעור הלידות החיות גדול יותר אצל נשים גדושות בוויטמין D בהשוואה לנשים עם מצב ויטמין D חסר או לא מספיק.
ויטמין E מפחית את הסיכון להפלות –
ויטמין E הוא נוגד חמצון חזק. מחקרים מלמדים שהוא מגן על קרום הביצית מנזקי הרדיקלים החופשיים ומועיל כאשר יש בעיות פוריות. ויטמין E גם משמש כמדלל דם, ולכן מסייע בהזרמת דם לרחם ולשחלות. מחקרים גם הוכיחו את תרומתו לעיבוי רירית הרחם.
לפי מחקר, כאשר נותנים את התוסף ויטמין E במשך 12 שבועות לנשים עם בעיות השרשה יש שיפור חיובי בעובי רירית הרחם. מחקר משנת 2010 הראה שגם ויטמין E ו/או L-Arginine יכולים לעזור בעיבוי רירית הרחם של נשים עם רירית רחם דקה. חוקרים רצו לראות אם התוספים האלו יכולים להגביר את זרימת הדם ברחם.
ויטמין E שניתן במינון של 600 מ”ג ליום הגביר את זרימת הדם ברחם בקרב 72% מהנבדקות, ואת עובי הרירית בקרב 52% מהנבדקות.
ל-ארגינין בכמות של 6 גרם ליום הגביר את זרימת הדם ברחם בקרב 89% מהנבדקות, ואת עובי הרירית בקרב 67% מהנבדקות.
לסיכום, ויטמין E שומר על קרומי התאים ומונע את הזדקנותם וגם מאט את הזדקנות הביציות. בנוסף, ויטמין E עוזר גם בהשגת איזון הורמונלי, בעיקר כאשר יש בעיות פוריות.
נוכחותו של הוויטמין בגוף חשובה להתחדשות המערכת האנדוקרינית (קבוצת הבלוטות שאחראיות על הפרשת ההורמונים לדם), להפרשת הורמונים תקינה בגוף ואפילו לחיזוקה ההורמונלי של רירית הרחם, שאמורה לקלוט ולהזין את הביצית המופרית.
כמו כן, ויטמין E עוזר לדם להגיע לרחם. השתרשות העובר ברחם והתפתחותו התקינה תלויים במידה רבה בזרימת הדם לאזור. הדם נושא איתו הורמונים חיוניים להשתרשות ושמירה על הביצית המופרית ברחם, ובשלבים מאוחרים יותר מעבירה חומרי הזנה וחמצן לעובר. כמו כן, זרימת דם תקינה משפיעה על יצירת ביוץ תקין. ויטמין E מסייע בהגמשת והרחבת כלי הדם, ושומר על זרימת דם מספקת לרחם ולאברי הרבייה הנשיים.
ויטמין E מפחית את הסיכון להפלות. במחקרי מעבדה שנערכו על חולדות, התגלה כי נטילה סדירה של ויטמין E הפחיתה את הסיכון להפלות וללידות מוקדמות. הסיבה היא שוב זרימת הדם התקינה, שמסייעת לגוף לקלוט את ההיריון ולתמוך בו.
ניתן למצוא אותו בשמנים צמחיים שונים, כמו גם באגוזים וגרעינים, אבוקדו ועוד. בגלל מורכבות הספיגה שלו בגוף, מומלץ לנשים בגיל הפוריות ונשים שמאותגרות פריון לצרוך ויטמין E באופן קבוע, בצורת כדורים, כמוסות ג’ל או אבקה, וכך להעלות משמעותית את רמות הוויטמין בגוף.
אומגה 3 וההסתברות ללידה חיה –
חומצות שומן אומגה 3 מועילות לבעיות פוריות הקשורות לנשים. מחקר מ -2012 על עכברים הגיע למסקנה שצריכה לכל החיים של תזונה עשירה בחומצות שומן אומגה 3 עשויה להאריך את תקופת הפוריות אצל אימהות לגיל מבוגר יותר. החוקרים מצאו כי טיפול לטווח קצר בחומצות שומן אומגה 3 יכול לסייע בשיפור איכות הביציות. יחס גבוה של חומצות שומן אומגה 3 בתא, יכול לתרום לעליה בזרימת הדם ברחם.עליית זרימת הדם ברחם יכולה לשפר את הפעילות ההורמונאלית הרחמית, לשפר את תנאי הפוריות ולהעלות את הסיכוי לנשים להיכנס להריון.
לדוגמה, מחקר משנת 2015 בדק את הקשר בין EPA ו- DHA של אומגה 3 ורמות ההורמון FSH (הורמון מעורר זקיק). כאשר נשים מתקרבות לגיל המעבר, רמות ה- FSH שלהן עולה. למעשה, לעתים קרובות רופאים ימדדו את ההורמון כדי לקבוע כמה קרובה אישה לגיל המעבר.
במחקר החוקרים מצאו כי בקרב נשים במשקל תקין, השלמה עם 4 גרם EPA/ DHA הורידה את רמות ה- FSH. החוקרים ציינו כי קשר זה בין אומגה 3 להורמון ה- FSH היה מסקרן, במיוחד מכיוון שהוא עזר להנחה כי צריכות גבוהות יותר של אומגה 3 יכולות להשפיע על הארכת גיל הפוריות.
לפי מחקרים, לקיחת התוספים אומגה 3 ואומגה 6 קשורה לתוצאות של נשים העוברות טיפולי פוריות – יש קשר חיובי בין לקיחת תוספי אומגה 3 ואומגה 6 לבין ההסתברות ללידה חיה.

מעבר לסוגיית הגיל, חומצות שומן אומגה 3 עשויות לסייע בהפחתת בעיות פוריות הקשורות לדלקת כרונית. לדוגמה, נשים עם רמות גבוהות של אומגה 3 היו פחות סבירות לסבול מאנדומטריוזיס בהשוואה לנשים עם רמות EPA נמוכות.
- בהקשר זה, מומלץ לקרוא גם על התוסף החשוב ביותר Coenzyme Q10/ יוביקנוול וכן על תוספת הורמונים למניעת הפלות.
- שימו לב, כדי לראות אפקט כלשהו מכל תוסף, יש לקחת אותו לפחות 3-4 חודשים.