פונדקאות
ישנן דרכים רבות להביא ילדים לעולם בימים אלה. וככל שהטכנולוגיה מתקדמת, כך גם קיימות יותר אפשרויות. יותר ויותר אנשים פונים לפונדקאות.
למה לבחור פונדקאות?
פונדקאות יכולה לעזור למלא חלק מהפרטים האלה עבור 12 עד 15 אחוזים מהזוגות שחווים בעיות פוריות – כמו גם עבור אחרים שרוצים להביא ילדים ביולוגיים ונמצאים במצבים אחרים.
ישנן סיבות רבות שאנשים בוחרים בפונדקאות:
- בעיות בריאותיות מונעות מאישה להיכנס להריון או לשאת הריון עד לתומו.
- בעיות פוריות מונעות מזוגות להיכנס או להישאר בהריון, כמו הפלות חוזרות ונשנות.
- זוגות חד מיניים רוצים ילדים. זה יכול להיות שני גברים, אבל נשים גם יכולות למצוא את האופציה הזו אטרקטיבית מפני שהביצית והעובר מפרטנרית אחת יכולים להיות מוחזרים לפרטנרית השנייה שיכולה גם לשאת אותו ברחמה.
- רווקים רוצים ילדים ביולוגיים.
המונח פונדקאות לרוב משמש לתאר מצב שבו נושאת ההיריון נושאת את ההיריון עבור אדם או זוג באמצעות ביצית שאינה של נושאת ההיריון. הביצית עשויה להגיע מהאם המיועדת או מתורמת. כמו כן, הזרע עשוי לבוא מן האב המיועד או תורם. הריון מושג באמצעות הפריה חוץ גופית (IVF).
איך למצוא פונדקאית?
לרוב פונים לסוכנויות פונדקאות — בישראל או בחו"ל — כדי למצוא התאמה טובה. סוכנויות בודקות תחילה מועמדים כדי לוודא שהם עומדים בקריטריונים המשויכים לתהליך.
מה הקריטריונים כדי להפוך לפונדקאית?
הכישורים להיות פונדקאית משתנים לפי כל סוכנות, אבל הם כרוכים בדברים כמו:
• גיל – על המועמדים להיות בגילאי 21 עד 45. שוב, הטווח הספציפי משתנה בהתאם למיקום.
• רקע הרבייה – על הפונדקאית לשאת לפחות הריון אחד עד לתומו ללא סיבוכים אבל עליה גם להיות עם פחות מ-5 לידות נרתיקיות ושני ניתוחים קיסריים.
• סגנון חיים – פונדקאיות לחייבות להיות בבית עם סביבה תומכת כפי שאושר עלי די מחקר ביתי. שימוש בסמים ואלכוהול הם שיקולים נוספים.
• בדיקות– בנוסף, פונדקאיות חייבות לעבור סינון בריאות הנפש, בדיקה גופנית מלאה – כולל בדיקת זיהומים המועברים במגע מיני.
להורים המיועדים יש דרישות מסוימות לעמוד גם כן. אלה כוללים:
• מתן היסטוריה בריאותית מלאה.
• לעבור בדיקות פיזיות כדי להבטיח שהם יכולים לעבור בהצלחה מחזורי הפריה חוץ גופית.
• סינון למחלות זיהומיות.
• בדיקה למחלות גנטיות מסוימות שניתן להעביר לילד.
ייעוץ בתחום בריאות הנפש – מומלץ גם להתייחס לציפיות מהפונדקאות, התמכרות, התעללות ובעיות פסיכולוגיות אחרות.
איך התהליך קורה בפועל?
- יש לבחור פונדקאית, בדרך כלל באמצעות סוכנות.
- יש ליצור חוזה משפטי ולבדוק אותו.
- יש לעבור את תהליך שאיבת הביציות (אם משתמשים בביציות של האם המיועדת) או להשיג ביציות באמצעות תורמות. יש ליצור עוברים באמצעות הזרע של האב המיועד או זרע התורם.
- יש להחזיר את העוברים לפונדקאית ואז אם זה מצליח והופך להריון – יש לעקוב אחרי ההיריון. אם זה לא מצליח, ההורים המיועדים והפונדקאית יכולים לנסות עוד מחזור של IVF.
- הילד נולד ואז ההורים המיועדים מקבלים משמורת משפטית מלאה כמתואר בחוזה המשפטי.
תיאום ציפיות לגבי פונדקאות
אחת הסיבות שלקחתי על עצמי לכתוב על פונדקאות זה הרצון שלי לעזור לזוגות ששוקלים להתחיל בתהליך הפונדקאות אבל גם להסביר שזה לא תהליך קל שתוצאותיו ידועות מראש.
גם בפונדקאות מאבדים ילדים, אם באמצע ההיריון ואם בסופו ואם בלידה מוקדמת. אין שום הבטחה לצאת בידיים מלאות מהתהליך הנ"ל במיוחד בגלל שבפונדקאות נכנסים למשוואה הרבה מאוד גורמים אחרים שלאו דווקא מקבלים החלטות נכונות להריון וגם בגלל שתמיד ישנו הסיכוי להריון שלא מצליח. גם כאשר נושאת ההיריון היא בריאה וצעירה. אין זה ערובה להצלחה בשום צורה ודרך. אכן, זה משפר את הסיכויים וההסתברות. ועדיין, זה לא מונע מצבים לא נעימים ותוצאות כואבות.
הרבה פעמים נכנסים לתהליך הפונדקאות אנשים שחוו גם ככה כאב ואובדנים רבים. ואז הם מתחילים בתהליך הפונדקאות בציפייה שהפעם זה יקרה אחרת. לפעמים זה קורה אחרת ולפעמים זה לא קורה אחרת. לעיתים, כמו במקרה שלי, חווים אובדנים, צער וכאב גם בתהליך הזה.
ולכן, אם אתם מצפים לקבל פה חוויה מתקנת, חשוב לי להדגיש, זה לא בהכרח מה שיקרה. צריך להגיע לתהליך מפוכחים ועם כל הידע וההבנה של איך אתם מקדמים את התהליך ועם מי.
הפריה חוץ גופית איננה ערובה להריון. לפעמים הפרוצדורות הללו לא עובדות בפעם הראשונה ואפילו לא בפעמים העוקבות. רוב הסיכויים שתצטרכו מספר מחזורים כדי להשיג הריון.
2 טיפים חשובים לגבי בחירת בחירת פונדקאית
לפונדקאית צריכה להיות מערכת תמיכה טובה.
זה לא אומר שהיא צריכה להיות נשואה, והרי יש הרבה פונדקאיות נפלאות רבות שהן לא נשואות. היא עשויה להיות במערכת יחסים מחויבת או רווקה אבל מה שחשוב זה שהיו לה בני משפחה וחברים בקרבת מקום שיכולים לעזור עם ילדיה בעת הצורך ולהיות מקור חיובי של תמיכה. עדיף פונדקאית עם חברים ובני משפחה תומכים מאשר פונדקאית נשואה עם בן זוג שלא ממש מעורב בפונדקאות של אשתו.
כדאי למצוא פונדקאית אשר עברה את תהליך הפונדקאות בעבר.
זה רעיון נהדר להשיג פונדקאית שכבר עברה את תהליך פונדקאות בעבר.
כמובן שחשוב לא לשקול פונדקאית שאין לה ילדים קודמים. ועדיין יש לקחת בחשבון שהילדים הקודמים שלהן הם לא "ניסיון" במובן של תהליך הפונדקאות מכיוון שתהליך הפונדקאות מייצר אתגרים רגשיים ופיזיים שונים מאוד. למשל – פונדקאית צריכה להזריק לעצמה תרופות והורמונים למשך תקופה של לפחות 10 שבועות במהלך התהליך.
אל תזלזלו בחשיבות של ניסיון ובגרות. לא רק שפונדקאית מנוסה תדע למה לצפות, היא לא תהיה לחוצה באותה מידה והיא אפילו תוכל להסביר לך דברים. יש לזכור כי מערכת היחסים שלך עם הפונדקאית תמשך לפחות שנה אחת אז חשוב שתהיה מישהי רגועה עם הבנה של מה התהליך טומן בחובו.