15 סיבות שכיחות לחוסר פוריות
חוסר פוריות אינה תוצאה של גורם מסוים אחד בלבד. ישנן מספר סיבות ומצבים הגורמים לעקרות אצל גברים ונשים כאחד.
הגורמים הידועים לחוסר פוריות כוללים:
ממתיקים מלאכותיים –
מחקרים מלמדים שמשקאות דיאטטיים כדוגמת דיאט קולה או מיצים המכילים ממתיקים מלאכותיים עשויים להפחית את הסיכוי להיכנס להיריון.
עישון –
מחקרים מלמדים שעישון פוגע בפוריות, גם של האישה וגם של הגבר.
אלכוהול –
אלכוהול יכול לפגוע בפוריות כאשר צורכים אותו בכמויות גדולות. בתקופה שבה מנסים להיכנס להריון עדיף לצמצם את הצריכה שלו ככל שניתן.
קפה –
קפאין משפיע לרעה על הפוריות ואף מעלה את הסיכון להפלה מוקדמת.
ליקויים בריר של צוואר הרחם שהופך צמיגי –
וכתוצאה, לא מאפשר תנועת תאי זרע תקינה.
בדיקת ריר צוואר הרחם מתבצעת ע"י אבחון מיקרוסקופי של הריר לאחר קיום יחסים ובמועד הקרוב לביוץ. הבדיקה מצביעה על איכות ריר צוואר הרחם ומאבחנת המצאות של תאי זרע בריר הצווארי. כיום בדיקות אלה כמעט ואינן מבוצעות וקיימים חלוקי דעות לגבי יעילות הבדיקה.
משקל קיצוני פוגע בפוריות-
מחקרים מראים בבירור שהשמנת יתר פוגעת בפוריות הנשית. השמנת יתר גורמת למחזור לא סדיר או לא קיים, אל-ביוץ, שינויים הורמונליים, סיכויים פחותים להצלחת טיפולי פוריות וסיכון גדול יותר להפלות.
מחסור בוויטמין D פוגע בפוריות-
מחקרים מלמדים שרמות נמוכות של ויטמין D יכולות להשפיע באופן שלילי על פוריות. לוויטמין D קיימים רצפטורים באיברי הגוף השונים הרלוונטיים לפריון האישה ברחם ובשחלות. מחסור ברצפטור לוויטמין D הראה כי מחסור בוויטמין D יצר קשיים בהבשלת הביציות וחוסר פריון כללי.
לוויטמין די גם יש תפקיד בייצור הורמונלי. חוסר בוויטמין D יכול לתרום לחוסר פוריות ע"י הפרעה במערכת האסטרוגן וגם הורדה של הורמון ה- AMH שקשור בגדילה של זקיקי השחלות. בנוסף, רמה נמוכה של ויטמין D תורמת להיווצרות אנדומטריוזיס ותסמונת השחלות הפוליציסטיות.
במחקר שפורסם בשנת 2013 ובדק את השפעת הוספת תוסף ויטמין D בנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) נצפתה עלייה משמעותית בעובי רירית הרחם אך ללא עלייה משמעותית בשיעורי ההריונות.
לפי מחקר שפורסם לאחרונה בירחון Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism נמצא, שוויטמין D מסייע בטיפולי "הפרייה חוץ גופית" – IVF – ע"י שיפור איכות הביציות, בריאותם של העוברים וסיכויי השתלת העוברים ברחם. החוקרים מסבירים את הקשר שבין רמת הוויטמין D לשיעורי ההצלחה בטיפולי הפריה חוץ-גופית בכך, שלוויטמין D יש השפעה מיטיבה על רירית הרחם, דבר שמשפיע על סיכויי קליטת העוברים ברירית.
מחקר אחר מלמד ששיעור הלידות החיות גדול יותר אצל נשים גדושות בוויטמין D בהשוואה לנשים עם מצב ויטמין D חסר או לא מספיק.
ביוץ או התהליך של בשלות הביצית מפסיק בנשים מתחת לגיל 40. ביציות לא מיוצרות יותר ויש ירידה בייצור של הורמון האסטרוגן.

חוסר בפעילות גופנית או פעילות גופנית מוגזמת-
עלולה להפחית בצורה מוגזמת את רקמת השומן ולהעלות רמות של הורמוני דחק הפוגמים בייצורם של הורמוני המין.
בריאות החניכיים –
מחלת חניכיים משפיעה על הזמן שלוקח להיכנס להריון, הפלות ולידות לפני הזמן. הדלקת הזו עושה את דרכה לתוך מי השפיר וגורמת לתגובה חיסונית שמעלה את הסיכון להפלות ולידות לפני הזמן.
אפשר למנוע דלקות אלו נע"י שמירה על ניקוי קבוע בחוט דנטלי, צחצוח שיניים וביקור אצל השיננית. אם כבר קיימת דלקת, רופא שיניים יוכל לפתור את הבעיה.
בעיות מבניות –
בעיות אלו הן מולדות או נוצרות כתוצאה ממחלות או כתוצאה מניתוחים בבטן (ניתוח קיסרי, גרידה וכו') או ניתוחים באגן, שעלולים לגרום להידבקויות באזור.

חצוצרות סתומות –
החצוצרות מקשרות בין השחלה לרחם ובה מתקיים המפגש בין הזרע לביצית. בחצוצרה מתרחשת ההפריה ובה מעביר העובר את ימיו הראשונים בדרכו אל הרחם והשתרשות בו. צינורות חצוצרות פגומים או חסומים מונעים מהזרע להגיע לביצית או חוסמים את מעבר הביצית המופרית לרחם.
מה גורם לחצוצרות סתומות?
מחלה דלקתית של האגן, שנוצרת מסיבה כלשהי יכולה לגרום לסתימת פתח החצוצרה הצמוד לאגן. הדלקת יכולה להיווצר בעקבות זיהום כתוצאה מיחסי מין או התקן תוך רחמי.
אי סדירות או היעדר מחזור –
כשהמחזור אינו סדיר או נעדר זה בדרך כלל יעיד על העדר ביוץ.
ראשית, יש לעבור הערכה למצבים שיכולים להפריע לביוץ, כגון תנאי בלוטת התריס או הפרעות בלוטת יותרת הכליה, או יותרת המוח.
רק לאחר ששוללים בעיות רפואיות אחרות, ניתן להתייעץ עם מומחה לפוריות, שיוכל להמליץ על תרופות פוריות שיעוררו את הביוץ.
תת פעילות של בלוטת התריס –
אחד הגורמים המרכזיים להפרעות פוריות אצל נשים וגברים הוא שיבוש בתפקוד התקין של בלוטת התריס.
מחקרים מראים שמדידה של רמת הורמוני בלוטת התריס (TSH ו- PRL) צריכה להיעשות בשלב מוקדם של בדיקת פוריות ולא מידית לעבור בדיקות יקרות ופולשניות. טיפול פשוט, של תת פעילות של בלוטת התריס, במשך 3 חודשים עד שנה, יכול להועיל מאוד להיכנס להריון אצל נשים אלו.
מחלת הצליאק כגורם לחוסר פוריות –
מחלת הצליאק הינה מחלת מעי כרונית הנגרמת מרגישות לגלוטן הקיים בחיטה ובדגנים אחרים (שעורה, שיפון, שיבולת שועל). זוהי למעשה הפרעה במערכת החיסון שבה גלוטן מפעיל את מערכת החיסון לצאת במלחמה כנגד הגוף, מה שגורם לדלקת שמסבה נזק לרירית המעי.

מחקרים מלמדים שמחלת צליאק שלא מאובחנת היא גורם סיכון לחוסר פוריות.
מחלקת הציליאק תורמת לחוסר פוריות ולהפלות על ידי יצירת דלקת והתערבות בספיגה של פולאט וויטמינים אחרים. ירידה בפולאט גורמת לעלייה ברמות של החומצת אמינו, מה שפוגע באיכות הביצית ומעלה את הסבירות להפלה.
הימנעות מגלוטן מאפשרת לרירית המעי להחלים ובונה מחדש את היכולת של הגוף לספוג את החומרים המזינים שהם קריטיים לפוריות. דיאטה נטולת גלוטן יכולה להתחיל את התהליך של איזון מחדש של הפולאט ושל החומצת אמינו.

I'd like to thank you for the efforts you've put in penning this site. I am hoping to see the same high-grade blog posts from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal blog now 😉