מיינדפולנס לחוסר פוריות, טיפולי הפריה חוץ גופית והפלות
מיינדפולנס היא מודעות ערה לרגע הנוכחי. התודעה (המיינד) של האדם עסוק במגוון מחשבות ובהרבה מקרים האדם נמצא במצב של "טייס אוטומטי", כלומר האדם עושה / מדבר / פועל / מגיב בדרך אוטומטית ולא ער לרגע.
מיידנפולנס הינה טכניקת התבוננות פנימית ששמה דגש על כל פעולה בחיי היום יום שלנו כאן ועכשיו. כאשר התודעה של האדם קשובה ובאמצעות תרגול של השיטה יוכל כל אדם לחוות רוגע, שלווה, חופש ואף להשתחרר ממחשבות ואגו.

מיינדפולנס והפלות
תוצאות מחקר מאשרות שדיאטה בריאה, הורדת הלחץ וקידום הרווחה האישית יכולים לעזור להוריד את הסיכון להפלה אצל נשים בתחילת הריון או כאלו שמתכננות הריון.
לפי מחקר, מספר גדול של נשים שחוו הפלה או הריון חוץ רחמי ענו לקריטריונים של פוסט טראומה. הרבה סבלו מחרדה בינונית עד חמורה ופחות נשים סבלו מדיכאון. הסימפטומים של פוסט טראומה נמשכים לפחות 3 חודשים לאחר אובדן ההיריון.

תהליך פסיכולוגי שמאוד תורם במקרה של הפלות חוזרות הוא תרגולי מיינדפולנס – מה שמגדיל כמעט פי שלושה את מספר הלידות החיות. להלן הסבר קצר על המיינדפולנס ומחקרים שנעשו על שיטה זו.
לי באופן אישי, תרגולי מיינדפולנס עזרו בצורה בלתי רגילה להתמודד עם ההפלות שעברתי. הגעתי להבנה שהכאב שלי הפך להיות חלק בלתי נפרד ממני, מהישות שלי. למעשה ההזדהות שלי עם הכאב היא כל כך גדולה שכבר לא יודעים איפה נגמר הכאב ואיפה מתחילה להיות אני.
בתת מודע שלי היה נדמה לי שאם אפסיק לכאוב, אז לא יוותר דבר מכל מה שעברתי. תינוק כבר אין. אז גם לא יישאר לו כאב ואז באמת אשאר נטולת כל וגם נטולת אגו. האגו החבול שלי ספג מהלומות כל כך קשות שהוא לא באמת היה מסוגל להרפות מהכאב. זה כל מה שנשאר לו. בזכות מיינדפולנס למדתי להפריד את עצמי מהכאב שלי. להבין שמדובר בשתי ישויות נפרדות. הפסקתי להיות משועבדת לכאב והפסקתי לתת לו להגדיר ולשלוט בי. במקום להתעסק בכאב שלי, אני מנסה להתעסק ברגע הנוכחי ובכל מה שמשתקף ממנו. כל מה שהחושים יכולים לאפשר לי לראות, לגעת ולהרגיש. כאשר חיים את הרגע הנוכחי, אין יותר עבר, אין עתיד, יש רק את הרגע הזה. את ההווה.

מיינדפולנס וטיפולי הפריה חוץ גופית (IVF)
באופן כללי, טיפול בהפריה חוץ גופית (IVF) מהווה נטל רגשי ופיזי עבור האישה הלא פורייה, דבר שעלול להשפיע לרעה על תוצאת הטיפול. מחקר שנערך בדק את יעילותה של התערבות מבוססת מיינדפולנס בקרב נשים לא פוריות שנרשמו לטיפול IVF הראשון שלהן, 58 סיימו את ההתערבות, ו-50 הוקצו לקבוצת ביקורת.
מדדים סטנדרטיים של מיינדפולנס, חמלה עצמית, קשיים בוויסות רגשות, אסטרטגיות התמודדות הקשורות לחוסר פוריות ופוריות – איכות חיים אושרו לפני ואחרי ההתערבות מבוססת מיינדפולנס ומדד את שיעורי ההיריון בחודש השישי לאחר ההתערבות. שתי הקבוצות הוכחו כשוות ערך בתחילת הדרך.
בסוף ההתערבות, נשים שנכחו בהתערבות הפגינו עלייה משמעותית במודעות, חמלה עצמית, אסטרטגיות התמודדות מבוססות משמעות ובכל תחומי הפוריות-איכות חיים. בהתאמה, הן הציגו ירידה משמעותית בקשיים בוויסות רגשות, באסטרטגיות הימנעות אקטיביות ופסיביות. נשים בקבוצת הביקורת לא הציגו שינויים משמעותיים באף אחד מהמדדים הפסיכולוגיים. יתר על כן, היו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין המשתתפות בשיעורי ההיריון, קבוצת הניסוי הייתה גבוהה יותר מקבוצת הביקורת.
להיות מודעים לחלוטין לרגע הנוכחי ללא עדשת השיפוט, מסייעת לנשים להתייחס לאי פוריות ולטיפול IVF בדרכים חדשות. זה מועיל לקידום החמלה העצמית שלהם, ויסות הרגשות האדפטטיביים ואסטרטגיות ההתמודדות הקשורות לפוריות, אשר כתוצאה, עשויים להשפיע על שיעורי הפוריות איכות חיים ושיעורי ההיריון. אופייה הקצר והלא-תרופתי של התערבות זו הופך אותה למועמדת מבטיחה לשימוש של נשים במהלך הטיפול ב- IVF.

מיינדפולנס וחוסר פוריות
מחקר מרתק נוסף, בדק תכנית מבוססת על מיינדפולנס לטיפול בחוסר פוריות – קבוצת הניסוי וקבוצת הביקורת היו שוות ערך בתחילת הדרך. בסוף התכנית המבוססת על מיינדפולנס לטיפול בחוסר פוריות, נשים שנכחו בתוכנית חשפו ירידה משמעותית בתסמינים דיכאוניים, בושה פנימית וחיצונית, מלכוד ותבוסה. באופן הפוך הן הציגו שיפור מובהק סטטיסטית במיומנויות ההכרה וביכולת העצמית להתמודדות עם חוסר פוריות. נשים בקבוצת הביקורת לא הציגו שינויים משמעותיים באף אחד מהמדדים הפסיכולוגיים, למעט ירידה בשיפוט עצמי.

עלייה במיינדפולנס ומיומנויות קבלה וגם התנתקות ממחשבות ורגשות, נראה שעוזרת לנשים לחוות רגשות שליליים פנימיים בדרכים חדשות, מורידה את ההסתבכות שלהן עם הרגשות הללו וכתוצאה מורידה את המתח הנפשי שלהן. המחקר מציע שתכנית שמבוססת על מיינדפולנס לחוסר פוריות היא התערבות פסיכולוגית אפקטיבית לנשים שחוות חוסר בפוריות.