חומצה פולית פעילה לעומת חומצה פולית סינתטית
מה ההבדל בין חומצה פולית טבעית לסינטטית?

פולאט היא התצורה הטבעית של ויטמין B9 לעומת חומצה פולית שמהווה תצורה סינטטית שלו. ויטמין B9 מהווה רכיב תזונתי חיוני עבור בני האדם. בני האדם אינם יכולים לייצרו בעצמם ולכן הם חייבים לקבלו מהמזון.
כיוון שחומצה פולית שונה במבנה הכימי מהפולאט הטבעית, הגוף צריך להמיר אותה לפולאט כדי שהוא יוכל להשתמש בה לצרכיו.
הגנטיקה של כל אדם משפיעה על יעילות ההמרה של חומצה פולית לפולאט. בקרב אנשים רבים מאוד באוכלוסייה הבריאה (בין 40-60%) יש פגם גנטי (מוטציות בגן MTFHR) שפוגע ביכולת ההמרה הזו, ולכך עשויות להיות השלכות בריאותיות (עשוי לגרום להצטברות של חומצה פולית בדם – עובדה המקושרת לבעיות חיסון ושגשוג של גידולים קיימים).
זאת הסיבה שרבים מעדיפים לצרוך תוספי פולאט במקום תוספי חומצה פולית, משום שהם מבטיחים כי הגוף יוכל להשתמש בפולאט (ויטמין B9) גם במידה ולאדם שנוטל את התוסף יש את אותו פגם גנטי.
כדאי לדעת שתוספי B9 מופיעים ב-3 תצורות אפשריות: חומצה פולית, פולאט או ל-מתיל-פולאט. על כן וודאו שעל תווית המוצר כתוב ל-מתיל-פולאט ובקיצור 5MTHF ולא רק את המילה פולאט, משום שכדי שהפולאט תשתתף בגוף בתהליכי המתילציה החיוניים, היא מומרת בתהליך אנזימטי למולקולה ל-מתיל-פולאט, שמכילה בתוכה קבוצת מתיל. אך לרבים באוכלוסייה יש פגם גנטי גם באותו אנזים שמשתתף ביצירה של מתיל-פולאט מתוך הפולאט עצמה. לכן, ל-מתיל-פולאט הוא התוסף המבטיח ביותר לתמיכה בתהליך המתילציה.
חומצה פולית
הפולאט חיונית לצמיחה התקינה ולתפקודו של כל תא בגוף, ליצירת DNA, לתיקון DNA, ליצירת חומצות אמינו ולמניעת אנמיה. בנוסף, מחסור בפולאט יתבטא בירידה בתאי מערכת החיסון (הספירה הלבנה) וברמת הטסיות (תאי הדם שאחראים על קרישת הדם).
רק כ-50% מהפולאט במזון הטבעי נספג, ואחוז ניכר מהפולאט שבשעועית ועדשים, ירקות עליים ושאר המקורות התזונתיים לפולאט אובד בתהליך הבישול ובתהליכי עיבוד המזון.
חומצה פולית לטובת פוריות נשית

עכשיו שהוסבר מה ההבדל בין חומצה פולית לבין פולאט וכן הסיבה שהם מקבלים הרבה מאוד תשומת לב בתקופת ההיריון, בואו נבחן תועלת שלרוב לא מסתכלים עליה בנוגע לחומצה פולית – חומצה פולית משפרת את הפוריות.
מחקר ה- EARTH (סביבה ובריאות הרבייה), שנערך בבית הספר לרפואה בהרווארד, היה אחד המחקרים הראשוניים שדיווחו על קשר בין רמות גבוהות יותר של חומצה פולית בדם לבין סיכוי מוגבר ללידה חיה, במיוחד בקרב נשים העוברות טיפולי פוריות (הפריה חוץ גופית, IVF).
החוקרים מצאו סבירות גבוהה יותר ללידה חיה בקרב נשים עם הרמות הגבוהות ביותר של חומצה פולית בגופן בהשוואה לנשים עם הרמות הנמוכות ביותר של חומצה פולית.
שני מחקרים שונים, אחד שמבוסס על הרווארד ואחר מאוניברסיטת באפלו, הראו שניהם כי לקיחה של תוסף תזונה של חומצה פולית לפני ההיריון קשורה לסיכון נמוך יותר לאי פוריות הקשורה לביוץ ולזמן קצר יותר לכניסה הריון.
מה אם אתם כבר עוברים טיפולי פוריות? ובכן, חלק מהמחקרים מצביעים על כך שנשים הנוטלות תוספי חומצה פולית לפני הטיפול בהפריה חוץ גופית (IVF) נמצאו בשיעור גבוה יותר של ביציות בוגרות וכן ביציות איכותיות יותר.
חומצה פולית לטובת הפוריות הגברית ולבריאות הזרע
במחקר שפורסם בכתב העת "רבייה אנושית" (Human Reproduction), נמצא כי גברים הצורכים רמות גבוהות של חומצה פולית בתזונה שלהם (מעל 700 מק"ג ליום) הפחיתו את הסיכון לחריגות של חומר גנטי בזרע בשיעור של עד 30 אחוזים. משמעות הדבר היא סיכוי נמוך יותר לבעיות שעלולות להוביל להפלות או למומים מולדים. חוקרים בהולנד הוכיחו כי גברים שלקחו שילוב של 5 מ"ג חומצה פולית ו -66 מ"ג אבץ, הגדילו את ספירת הזרע הכוללת ב 74 אחוזים. יש לזכור כי זה היה מינון גבוה מאוד של חומצה פולית בהשוואה לצריכה היומית המומלצת של 400 מק"ג (וגם אבץ נכלל). אז יש להתייעץ עם הרופא לפני שלוקחים מינון כל כך גבוה.
חומצה פולית למניעת פגמים בהתפתחות העובר
כאמור, לוויטמין B9 יש תפקיד מרכזי ביצירת החומר התורשתי בתאים (הדנ"א) ומסיבה זו הוא מהווה רכיב בעל חשיבות עצומה לתהליך חלוקת התאים ולהתפתחות התקינה של העובר. רמות נמוכות של פולאט במהלך חודשי ההיריון הראשונים מקושרות להיווצרות של מומים בתעלה העצבית של העובר שיתבטאו בהתפתחות לא תקינה של המוח וחוט השדרה, ויובילו למצבים כגון חוסר התפתחות של רקמת המוח (שתסתיים במות העובר) ומומים אחרים שגורמים לנכות קשה.
נטילת תוסף פולאט לפני הכניסה להיריון ובמהלכו, תמנע מחסור בוויטמין B9 ותקטין משמעותית את הסיכון להיווצרות פגמים במערכת העצבים של העובר. בנוסף, חשוב לדעת כי מחסור בפולאט בנשים הרות מקושר לעיכוב בגדילה של העובר, ללידת תינוקות במשקל נמוך וללידות מוקדמות.

*למען הסר ספק, התוכן במאמר זה הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד, והמידע בו אינו מתייחס למוצר, הוא אינו התוויתי, הוא לא מהווה המלצה רפואית מוסמכת והוא לא מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה, הוראה או עצה לשימוש, לשינוי או להורדה של תרופה כלשהי, ואין בו תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, מניקות, ילדים ואנשים והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.
מקורות:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26354529/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17624345/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3458830/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17099205/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18353905/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11872201/