ויטמינים ומינרלים הכי טובים לפוריות
ויטמינים ומינרלים חיוניים לתפקוד גופנו. הם מופיעים באופן טבעי במזון שאנו אוכלים, אך ניתן ליטול אותם גם כתוספי מזון.
תזונה בריאה היא הדרך הטובה ביותר להבטיח שתשיגו את החומרים המזינים הדרושים לכם, אך מומלץ לנשים המתכננות הריון להשלים את תזונתן עם תוספי תזונה מסוימים. אם את מנסה להיכנס להריון, ניתן להפחית את הסיכון למומים מולדים על ידי השלמת הדיאטה שלך עם מרכיבים תזונתיים מסוימים, המתואר להלן. חלקם עשויים לסייע גם בשיפור הפוריות.

יוד –
יוד הוא מינרל המהווה חלק מהורמוני בלוטת התריס, תירוקסין וטרי-יודותירונין.
מטרת ההורמונים הללו היא לווסת את חילוף החומרים שלנו ולשמור על רקמות חיבור בריאות. מחסור ביוד אצל נשים יכול לגרום למחזורי ווסת לא סדירים ולדיכוי הביוץ, ומכאן השפעתו על הפוריות.
מחקרים מלמדים שמחסור בינוני עד גבוה ביוד קשור לירידה של 46% בסיכוי להיכנס להריון. בנוסף, מחקר הראה שלבין 50-70% מהנשים חסר יוד.

ויטמין D –
מחקרים מלמדים שרמות נמוכות של ויטמין D יכולות להשפיע באופן שלילי על פוריות. לוויטמין D קיימים רצפטורים באיברי הגוף השונים הרלוונטיים לפריון האישה ברחם ובשחלות. מחסור ברצפטור לוויטמין D הראה כי מחסור בוויטמין D יצר קשיים בהבשלת הביציות וחוסר פריון כללי.
לוויטמין די גם יש תפקיד בייצור הורמונלי. חוסר בוויטמין D יכול לתרום לחוסר פוריות ע"י הפרעה במערכת האסטרוגן וגם הורדה של הורמון ה- AMH שקשור בגדילה של זקיקי השחלות. בנוסף, רמה נמוכה של ויטמין D תורמת להיווצרות אנדומטריוזיס ותסמונת השחלות הפוליציסטיות.
במחקר שפורסם בשנת 2013 ובדק את השפעת הוספת תוסף ויטמין D בנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) נצפתה עלייה משמעותית בעובי רירית הרחם אך ללא עלייה משמעותית בשיעורי ההריונות.
לפי מחקר שפורסם לאחרונה בירחון Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism נמצא, שוויטמין D מסייע בטיפולי "הפרייה חוץ גופית" – IVF – ע"י שיפור איכות הביציות, בריאותם של העוברים וסיכויי השתלת העוברים ברחם. החוקרים מסבירים את הקשר שבין רמת הוויטמין D לשיעורי ההצלחה בטיפולי הפריה חוץ-גופית בכך, שלוויטמין D יש השפעה מיטיבה על רירית הרחם, דבר שמשפיע על סיכויי קליטת העוברים ברירית.
מחקר אחר מלמד ששיעור הלידות החיות גדול יותר אצל נשים גדושות בוויטמין D בהשוואה לנשים עם מצב ויטמין D חסר או לא מספיק.

מגנזיום –
מגנזיום הוא מינרל חיוני שאחראי על מערכות אנזימים רבות בגופך. הוא תומך בתגובות כימיות בגוף, עוזר לנקות מרעלים את מה שפוגע לך בפוריות דרך הכבד, אחראי להמרה של האוכל שאנחנו אוכלים לאנרגיה תאית.
מגנזיום דרוש לבני אדם בכמויות גדולות משמעותית. ניתן למצוא מגנזיום במזונות הבאים: מוצרי חלב, לחמים ודגנים, קטניות, ירקות ובשרים הם כולם מקור טוב. עם זאת, עיבוד המזונות לעיל יכול להוביל לדלדול גבוה של מגנזיום.
לפי מחקר, תוסף מגנזיום במהלך ההיריון מוריד ככל הנראה את התרחשות ההסתברות לסיבוכים רבים של ההיריון.
מגנזיום עוזר לאזן את הורמוני הפוריות פרוגסטרון ואסטרוגן. מגנזיום שולט בהורמון ה- FSH (הורמון המגרה את הזקיק) בגלל שאסטרוגן תלוי במצב המגנזיום וה- FSH הוא ההורמון שמעורר את השחלות. רמות נמוכות של מגנזיום יכולות לאותת על רמות נמוכות של פרוגסטרון, מה שיכול להוביל לשלב לוטאלי קצר (הזמן בין ביוץ לבין תחילת ווסת) ולהעלות את הסיכון להפלה.
למי שסובלת מתסמונת קדם וסתית (PMS) מאוד מומלץ לקחת תוסף של מגנזיום. רמות המגנזיום נופלות לפני קבלת הווסת, אז לוודא שיש לך מספיק מגנזיום עוזר לך לייצר סרוטנין ולהרגיש טוב.
מגנזיום אחראי גם לתפקודים אנזימטיים אצל גברים. ולכן אי פוריות אצל הגבר קשורה גם לרמות מגנזיום נמוכות יותר, לכן גם חשוב שגברים ייקחו תוסף זה.
כמו כן, מגנזיום הוא תוסף שמשחרר לחץ. חוסר במגנזיום גורם להורמון הלחץ, קורטיזול לעלות. מתח גם מוריד את רמות המגנזיום בגוף. כשזה קורה, האיזון הטבעי של הגוף נהרס וכל שאר ההורמונים יכולים להיות מושפעים מזה. לשמור על רמות אופטימליות של מגנזיום היא דרך אחת למנוע מתח מלהשתלט ולגרום להרס על האיזון הטבעי שהוא חיוני למערכת הרבייה מתפקדת ובריאה.

סידן –
הסידן הוא מינרל חשוב המשתתף בתהליכים ביולוגיים רבים והוא חשוב לנשים ולגברים כדי למנוע חסרים תזונתיים בגוף. חסרים תזונתיים בסידן לאורך שנים עלולים לגרום לדלדול העצם ולמחלות נוספות.
לפי מחקר, מחסור בסידן אצל גברים יכול לגרום לחוסר פוריות ויכול לגרום לפחות הפריות. וזה מכיוון שסידן מעורב בייצור הזרע. ולכן יש לעקוב אחר רמת הסידן אצל גברים עם בעיות פוריות.

אבץ –
רמות אבץ נמוכות עשויות להוביל לסבירות גבוהה יותר להפלה. הגוף זקוק לאבץ כדי שאנזימים יעבדו עם אסטרוגן ופרוגסטרון. חשוב גם לגברים וגם לנשים, אבץ יכול לשפר את כל תחומי הרבייה. אבץ יכול לשפר את איכות, תנועתיות והמורפולוגיה של הזרע, ולשפר את פוריות הגבר בכללותה.

ברזל –
חוסר בברזל משפיע על הריון ותוצאותיו. מסקר משרד הבריאות שנעשה בישראל עולה כי 49% מהנשים בגיל הפוריות (25- 34) מדווחות על אנמיה מחוסר ברזל.
במעקב אחר נשים בגיל הפוריות, נמצא שנטילת תוסף של ברזל בנשים (תוסף יחיד או מולטי ויטמין) הורידה ב- 40% את הסיכון לבעיות בפוריות על רקע הפרעות בביוץ לעומת נשים שלא נטלו ברזל.

ויטמין B6 –
ויטמין B6 מתפקד כווסת הורמונים ומאזן את ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, ההתרבות תלויה במידה רבה בשני ההורמונים האלו.
ויטמין B6 מגביר את הריר בצוואר הרחם: על מנת שהזרע יגיע לביצית יש צורך בהובלה קלה, הריר בצוואר הרחם עושה בדיוק את זה. ויטמין B6 מסייע בייצור ריר צוואר הרחם.
מחזק את השלב הלוטיאלי: ידוע כי שלב הלוטיאלי של המחזור החודשי מתחזק על ידי ויטמין B6 (השלב המתרחש מיום הביוץ ועד ליום הדימום. בשלב זה ההורמון השולט בתהליך הוא הפרוגסטרון). זה הופך את הרחם ליותר פתוח לגורמי ההיריון. הימצאות כמויות נאותות של ויטמין B6 בגוף מסייעת בייצור הורמונים המחזקים את רירית הרחם ומגדילים את רמות הפרוגסטרון ובכך מגדילים את סיכויי ההתעברות.

פרנטל מולטי ויטמין –
מולטי-ויטמין לנשים בהריון, שכולל כמובן גם חומצה פולית (עדיף טבעית כפי שסקרנו פה).
מומלץ לקחת מולטי ויטמין בגלל שכמזינים את הביצית בשלבי ההבשלה שלה, למעשה מזינים את היסודות של העובר שיכול להתפתח בכל הוויטמינים והמינרלים שהוא זקוק להם.

סלניום-
המינרל הזה נחקר והוכח כנוגד חמצון חזק. הוא חשוב להגנה על הביצית, ומפחית סיכון למחלות ולמומים, כולל מחלת הסרטן. במדינות רבות לא צורכים מספיק סלניום באמצעות התזונה מהסיבה שכאשר לאדמה חסר מינרל מסוים, החסר יהיה גם במזון שגדל על האדמה הזו.
סלניום הוא מינרל שנמצא באדמה וכשהוא חסר אנחנו נסבול ממחסור בו. זה מה שקורה בישראל – האדמה בישראל ריקה מהמינרל סלניום ולכן מומלץ לצרוך תוסף תזונה סלניום. דיווחים רבים מקשרים בין חוסר בסלניום בחוסר פוריות של הן גברים והן נשים, הפלות, רעלת הריון, עצירת גדילת העובר, צירים מוקדמים, סכרת הריון ומחלות נוספות בהריון.
הסלניום נחוץ גם לפעילות תקינה של בלוטת התריס, ומכאן לאיזון ההורמונלי כולו.

Myo-Inositol-
מיו אינוזיטול (Myo-Inositol) הוא סוג של מולקולת סוכר שנמצא באופן טבעי במזון, כמו: פירות, ירקות, דגנים ואגוזים. מתייחסים לזה כסוג של ויטמין B (ויטמין B8) אבל הוא לא ויטמין חיוני בגלל שהגוף יכול לייצר אותו מגלוקוז. Myo-Inositol הפך לתוסף מומלץ לפוריות.
מחקרים הראו ש-מיו אינוזיטול תומך במטבוליזם (חילוף חומרים) בריא של הסוכר בדם, החיוני לשמירה על איזון הורמונלי ומשפר את איכות הביציות והעוברים במטופלים העוברים טיפולי IVF ואפילו מקצר את זמן הטיפול ההורמונלי שצריך לעבור. בכך מפחית את הסיכון לתסמונת גירוי יתר בעיקר במטופלות עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות ובכך להגדיל את שיעור ההיריון.
טיפול מלטונין ו- Myo-Inositol משולב מגביר את ההשפעות החיוביות שתוארו להלן. מטופלות הראו שיפור במספר הביציות והעוברים באיכות טובה עם קיצור של ימי ההזרקות של ההורמונים במהלך מחזורי טיפול של IVF.

ל-ארגינין (L-Arginine)-
חומצת אמינו אשר מסייעת לשיפור זרימת הדם.
הגוף משתמש ב ל-ארגינין בשביל לסנטז חומצה ניטרית, חומצה אשר מרפה את כלי הדם ומרחיבה אותם ובכך מגבירה את זרימת הדם לאברי הרבייה. אצל נשים הדבר תורם להבשלה תקינה של הביציות ולהכנת הרחם לקליטת הריון תקין באמצעות עיבוי הרירית. מחקרים הוכיחו את היעילות של ל-ארגינין בשיפור עובי הרירית מכיוון שהיא מרחיבה כלי דם ובכך משפרת זרימת הדם לרחם.
