השפעת גורמים נפשיים על הפוריות
גורמים נפשיים כגון: לחץ, מתח, חרדה, דכאון, טראומות וכו' משפיעים על הפוריות שלך. הגורמים הנפשיים הללו עשויים ליצור לחץ פסיכולוגי. לחץ פסיכולוגי מגביר את ייצור הקורטיזול המעורר שינויים באורח החיים. שינויים אלה עשויים להשפיע באופן ישיר או עקיף על הפיזיולוגיה של השחלה, מה שמדרדר איכות הביציות ומפחית את הסיכוי להריון. לפיכך, התאמה של אורח חיים בריא, הימנעות מצריכת אלכוהול, הרגלי עישון ושימוש בנוגדי חמצון כתוסף מזון עשויה להועיל כדי להתגבר על ההידרדרות התמידית של איכות הביציות ולהגדיל את הסיכוי להריון.
לפי מחקר, אבחנה של דיכאון/ חרדה ו/ או טיפול בתרופות נוגדות דיכאון לפני הפריה חוץ גופית (IVF) הייתה קשורה לסיכויים מופחתים של הריון ולידה חיה. אצל נשים עם נוכחות של דיכאון/ חרדה ללא תרופות נוגדות דיכאון הייתה ירידה בולטת יותר בסיכויים.
איך אפשר לטפל בגורמים נפשיים כאלה?
טיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT)-
טיפול פסיכולוגי יכול לעזור עם ההתמודדות הנפשית ולהוריד את הלחץ והדיכאון. לפי מחקר, טיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT) שיפר את הדאגות החברתיות, הדאגות המיניות, הדאגות הזוגיות, דחיית אורח החיים ללא ילדים והצורך בהורות בקבוצת המחקר יותר מקבוצת הביקורת. לפיכך, CBT היתה אלטרנטיבה אמינה לטיפול תרופתי וגם היתה יעילה בפתרון והפחתת לחץ בגלל אי פוריות.

מחקר נוסף שבדק קשר בין טיפול CBT ופוריות, מצא כי 80% מהנשים שסבלו מבעיית היעדר ביוץ וקיבלו את הטיפול חזרו לבייץ (לעומת 25% מהנשים בקבוצת הביקורת).
דרכים אחרות שעשויות לסייע בהפחתת המתח והדיכאון הן תרגול מדיטציה, יוגה.
טיפול באמצעות יוגה –
מחקרים הראו כי יוגה יכולה לספק ניהול מתח לחולים עם בעיות פוריות, עם השפעות מועילות על הפוריות, ושיוגה מסייעת לזוגות ללדת.
יוגה מצליחה לסייע על ידי שיפור של המצבים הפיזיולוגיים והפסיכולוגיים של נשים וגברים. מחקרים מצאו שיוגה יכולה גם להפחית כאב; להפחית דיכאון, חרדה ולחץ; להפחית את קצב הלידה הנרתיקית בסיוע; ולשפר את תוצאות העובר.
מחקר קטן נוסף בדק את השפעתה של היוגה על בריאותם הרגשית של נשים הממתינות לטיפול בהפריה חוץ גופית. לאחר שהשתתפו בתוכנית יוגה בת שישה שבועות, המשתתפים חוו ירידה בתסמיני החרדה והדיכאון ושיפור באיכות חייהם הקשורה לפוריות.
כמובן, כדי ליהנות מההירגעות והוויברציות שיש ליוגה להציע, אין צורך להירשם לשיעור יוגה ממוקד פוריות. כל שיעור יוגה המדגיש רגיעה ואינו תחרותי במיוחד יכול לעבוד.
מומלץ לחפש יוגה עדינה או משקמת כדי להשיג את אפקט ההרפיה המקסימלי.

אפשרות נוספת היא להיעזר בטיפול באמצעות ריצה. מהניסיון שלי, לא היה ולא יהיה כנראה טיפול שעוזר לי יותר מריצה. הריצה עוזרת לנקות את הגוף ואת הנפש וזה מעבר לתועלת של עיבוי רירית הרחם (ספורט אירובי חשוב לעיבוי רירית הרחם כפי שאפשר לקרוא במאמר על רירית הרחם).

היפנוזה היא טיפול נפש-גוף שכולל מעבר למצב דמוי שינה קל, הנקרא טראנס, המושרה על ידי מטפל או הקלטה של הוראות הרפיה. המדובר בכניסה למצב קשב מוגבר באזור מסוים במוח, במהלכו המוח הופך לגמיש יותר וניתן לשינוי. המטפל עוזר למטופל לשנות דפוסי חשיבה שליליים על ידי הצעת רעיונות חלופיים ושינוי הקישורים והאסוציאציות במוח.

טיפול באמצעות ביופידבק-
ביופידבק היא שיטת טיפול באמצעות מערכת ממוחשבת המנתרת מדדי גוף, שנועדה, שנועדה לאפשר למטופל שליטה טובה יותר על גופו ועל תגובות פיזיולוגיות ורגשיות במצבים של כאב, לחץ וחרדה.
מחקרים מסוימים נעשו בנושא פוריות וביופידבק יחד עם אימוני הרפיה ומצאו שזה יכול להפחית מתח וחרדה.
הטיפול בביופידבק מבוסס על הרעיון שמערכת העצבים יכולה להיות נשלטת מבחינה רצונית על ידי התניה אופרנטית (תהליך למידה התנהגותית שמבוססת על חיזוקים וענישה).
ביופידבק היא שיטה של אימון הרפיה, שבעצם עוזרת לך לראות מה עובד ומה לא.

עם ביופידבק, מטפל יפקח על הדופק, הזיעה, מתח השרירים, גלי המוח וסמני לחץ פיזיולוגיים אחרים ויעקוב אחריהם באמצעות מחשב. לאחר מכן המטפל יעזור להוביל את המטופל בתרגילי הרפיה או מדיטציה, תוך שימוש בקריאות המחשב כדי לגלות מה מתאים לך ביותר להפחתת לחץ.
טיפול באמצעות מיינדפולנס-
מיידנפולנס הינה טכניקת התבוננות פנימית ששמה דגש על כל פעולה בחיי היום יום שלנו כאן ועכשיו. כאשר התודעה של האדם קשובה ובאמצעות תרגול של השיטה יוכל כל אדם לחוות רוגע, שלווה, חופש ואף להשתחרר ממחשבות ואגו.

להיות מודעים לחלוטין לרגע הנוכחי ללא עדשת השיפוט, מסייעת לנשים להתייחס לאי פוריות ולטיפול IVF בדרכים חדשות. זה מועיל לקידום החמלה העצמית שלהם, ויסות הרגשות האדפטטיביים ואסטרטגיות ההתמודדות הקשורות לפוריות, אשר כתוצאה, עשויים להשפיע על שיעורי הפוריות איכות חיים ושיעורי ההיריון. אופייה הקצר והלא-תרופתי של התערבות זו הופך אותה למועמדת מבטיחה לשימוש של נשים במהלך הטיפול בהפריה חוץ גופית(IVF).
