הקשר בין מזון והמאזן ההורמונלי
ישנם מרכיבי מזון שעשויים להזיק למאזן ההורמונלי בגוף וישנם מזונות שתומכים בו, הנה כמה מהם:
פחמימות – להעדיף פחמימות מורכבות ולא פחמימות פשוטות
הפחמימות מספקות אנרגיה לשרירים, למוח ולפעילות ההורמונלית. צריכה מוגברת של פחמימות פשוטות מעלה את רמות הסוכר והאינסולין בדם, מה שעשוי לפגוע במאזן ההורמונלי ובביוץ. לכן, מומלץ לצרוך פחמימות מורכבות עתירות סיבים תזונתיים.
לפי מחקר, נמצא שצריכה גבוה יותר של פחמימות ועומס גליקמי גבוה היו קשורים לסיכון גדול יותר של חוסר פוריות עקב מחזור חודשי ללא ביוץ אצל נשים בריאות. נמצא כי הפחתת עומס הפחמימות יכולה להפחית את רמות האינסולין, לשפר את חוסר האיזון ההורמונלי ולחדש את הביוץ כדי לשפר את שיעורי ההיריון בהשוואה לתזונה הרגילה.
מחקר מקיף נוסף מאוניברסיטת הרווארד, בדק האם כמות וסוג הפחמימות הנצרכות בתפריט, יכול להשפיע על בעיות פריון מרקע הפרעות ביוץ. המחקר עקב במשך 8 שנים אחר כ- 18,000 נשים נשואות בגיל הפוריות, כשבמהלכן עקב אחר הניסיונות שלהן להרות ובמקביל אחר צריכת הפחמימות שלהן. נמצא שבנחקרות שסבלו מבעיית פוריות הקשורה להפרעת בביוץ ומעקרות, צריכת הפחמימות הייתה גבוה מדי, בעיקר פחמימות פשוטות שנספגות מהר לדם. כלומר, צריכה גבוהה של ממתקים, מיצים, מוצרי קמח לבן, קשורה עם הפרעות פוריות ועקרות. המסקנה הייתה שכמות ואיכות הפחמימות בתזונה עשויים להיות מכריעים חשובים לביוץ ופריון אצל נשים בריאות.
לנשים המתכננות הריון ונתקלות בעיכוב בפוריות כדאי לבחור בפחמימות מורכבות. לא לוותר על פחמימות לחלוטין. דוגמאות לפחמימות מומלצות: דגנים מלאים, אורז מלא ולחם מקמח מלא, שיבולת שועל, תירס, שעועית, קטניות וירקות.
"הפחמימות הלא טובות" כוללות לחם לבן, פסטה, אורז, עוגות, עוגיות וממתקים.
אחת המטרות של דיאטת פוריות היא לאזן את רמות הסוכר והאינסולין בדם וניתן לעשות זאת על ידי הורדה בצריכת הפחמימות הכוללת שלנו תוך כדי העלאת צריכת חלבונים מן הצומח.

סוכר – מחקר שפורסם לאחרונה מציע קשר בין עלייה בצריכה של סוכר לבין אי פוריות
יש קשר מפתיע בין צריכת סוכר לפוריות. משקאות ממותקים בסוכר הנצרכים כל יום על ידי אחד מבני הזוג מצמצמים את סיכויי ההיריון של בני הזוג, כך עולה ממחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Journal of Epidemiology.
לסוכר או לעלייה ברמת הגלוקוז בגוף אין קשר ישיר לפוריות אך הסיבוכים הנלווים לכך כמו עמידות לאינסולין, סכרת, עלייה במשקל, חיסוניות נמוכה וחוסר איזון הורמונלי נמצאים כמפחיתים את פוטנציאל הפוריות של האדם.
רמות גלוקוז גבוהות בדם גורמות להפרעה בהורמונים שכן יש עלייה במשקל ועמידות לאינסולין בגוף. בהריון הורמונים כמו אסטרוגן ופרוגסטרון ממלאים תפקידים חיוניים. אחת הבעיות השכיחות המתעוררות כתוצאה מחוסר איזון הורמונאלי היא תפקוד לא תקין של ביוץ אצל נשים, כלומר קושי בביציות המשתחררות מהשחלות. לעיתים קרובות ישנם תסמינים כמו העדר מחזור או מחזור לא סדיר.
עוד הפרעה של חוסר איזון הורמונלי שמקושרת לעמידות לאינסולין שנקראת PCOS (תסמונת השחלות הפוליציסטיות) היא גם נפוצה בנשים. תסמונת השחלות הפוליציסטיות קורית ל- 1 מתוך 10 נשים.
אצל גברים, רמות גלוקוז גבוהות בדם יכולות להשפיע על רמות הטסטוסטרון ולגרום לבעיות בייצור הזרע. בערך 30-40% ממקרי האי פוריות הם בגלל ספירת זרע נמוכה ואיכות זרע ירודה. אם הזרע לא מספיק בריא, יהיה לו קשה להפרות ביצית לצורך יצירת עובר ובכך לגרום לבעיות בהתעברות.
מה שרוב האנשים לא מבינים הוא מהיכן מגיע הסוכר שהם צורכים. גלוקוז קיים כמעט בכל המזונות שאנו צורכים. סוכר טבעי קיים בכמה פירות וירקות, ואילו סוכרים נוספים כמו דבש, סירופ וממתיקים קיימים בשפע של מוצרי מזון. באלכוהול יש גם סוכר.
במוצרי מזון ארוזים קל מאוד לזהות את כמות הסוכר הקיימת מכיוון שהוא מופיע לרוב במרכיבים. יש להגביל יותר מאשר רק קינוחים ומשקאות קלים. למעשה, ידוע כי מיץ פרי מוציא ממנו יותר סוכר מאשר אכילתו. לחם לבן, פסטה, קטשופ ורטבים, תה / קפה קר, דגני בוקר, חטיפי חלבון, עוגיות, ריבה וכו' הם חלק מפריטי האוכל היומיומיים העשירים בסוכר.
למעשה, הסוכר נקשר לחלבונים בגופנו וגורם לנזק ב- DNA של הביציות, התפתחות לקויה של זקיקים ושיעור כניסה להריון נמוך יותר.
השפעותיו השליליות של הסוכר ושל מאכלים שמעלים את רמות הסוכר בדם על הפוריות הודגמו במחקרים רבים. מדובר בנזק הפיך, והמצב משתפר כשהתזונה משתפרת.
שעועית, עדשים וקטניות מספקים מקור מצוין לסיבים תזונתיים, חלבונים וחומרים מזינים אחרים החיוניים לפוריות. לצריכת פירות וירקות מלאים, בעיקר עלים ירוקים, השפעות חיוביות על הבריאות הכללית. ירקות עליים ירוקים עשירים בסיבים תזונתיים ובעלי אנרגיה נמוכה והעומס הגליקמי על הגוף הוא גם פחות. יש להם חומרים מזינים רבים.
צריכת חלבונים מן הצומח – עוזרת לפוריות
לחלבון תפקיד חשוב בבנייה ושימור של תאי גוף באמצעות חומצות האמינו.
מחקר שפורסם בכתב העת המדעי American Journal of Obstrics and Gyncology מצא כי צריכת חלבון מן הצומח המצוי בקטניות, אפונה, עדשים, חומוס, פול וכו' – עשויה להוריד את הסיכון לבעיות פוריות.
שומנים – שומן טראנס מזיק לפוריות
השומנים הינם אבני הבניין של ההורמונים ומעטפות התאים, על כן בעלי חשיבות רבה בתהליכי הפריון.
מחקרים מצאו כי צריכה של שומני טראנס ושומנים מוקשים (המצויים במרגרינות, גלידות, עוגיות ובחלק מהמזון המתועש) עשויה להזיק לתהליכי הביוץ ולהקשות על הסיכוי להיכנס להריון.
השומן המומלץ לצריכה הוא שומן רווי, המצוי בין היתר באבוקדו, שקדים ואגוזים ובשמן זית. גם חומצות מאומגה 3, המצויות בדגי בריכה או תוספי מזון, תורמות לעלייה בזרימת הדם ברחם ולשיפור הפעילות ההורמונלית.
אומגה 3- מועיל לבעיות פוריות
מלבד היתרונות של אומגה 3 לזרע, נראה כי חומצות שומן אומגה 3 מועילות גם לבעיות פוריות הקשורות לנשים.
מחקר מ -2012 על עכברים הגיע למסקנה שצריכה לכל החיים של תזונה עשירה בחומצות שומן אומגה 3 עשויה להאריך את תקופת הפוריות אצל אימהות לגיל מבוגר יותר. החוקרים מצאו כי טיפול לטווח קצר בחומצות שומן אומגה 3 יכול לסייע בשיפור איכות הביציות. יחס גבוה של חומצות שומן אומגה 3 בתא, יכול לתרום לעליה בזרימת הדם ברחם.
עליית זרימת הדם ברחם יכולה לשפר את הפעילות ההורמונאלית הרחמית, לשפר את תנאי הפוריות ולהעלות את הסיכוי לנשים להיכנס להריון.
לדוגמה, מחקר משנת 2015 בדק את הקשר בין EPA ו- DHA של אומגה 3 ורמות ההורמון FSH (הורמון מעורר זקיק). כאשר נשים מתקרבות לגיל המעבר, רמות ה- FSH שלהן עולה. למעשה, לעתים קרובות רופאים ימדדו את ההורמון כדי לקבוע כמה קרובה אישה לגיל המעבר. החוקרים מצאו כי בקרב נשים במשקל תקין, השלמה עם 4 גרם EPA / DHA הורידה את רמות ה- FSH. החוקרים ציינו כי קשר זה בין אומגה 3 להורמון ה- FSH היה מסקרן, במיוחד מכיוון שהוא עזר להנחה כי צריכות גבוהות יותר של אומגה 3 יכולות להשפיע על הארכת גיל הפוריות.
לפי מחקרים, לקיחת התוספים אומגה 3 ואומגה 6 קשורה לתוצאות של נשים העוברות טיפולי פוריות – יש קשר חיובי בין לקיחת תוספי אומגה 3 ואומגה 6 לבין ההסתברות ללידה חיה.
מעבר לסוגיית הגיל, חומצות שומן אומגה 3 עשויות לסייע בהפחתת בעיות פוריות הקשורות לדלקת כרונית. לדוגמה, נשים עם רמות גבוהות של אומגה 3 היו פחות סבירות לסבול מאנדומטריוזיס בהשוואה לנשים עם רמות EPA נמוכות.
כמובן, ברגע שאישה נכנסת להריון, חשוב להמשיך לקבל חומצות שומן אומגה 3 , הוא קריטי לבריאות האם והילד כאחד. אנו יודעים כי אומגה 3 משפיעה לטובה על התפתחות עצבית של העובר. מחקרים רבים הראו גם כי קבלת מספיק אומגה 3 מפחיתה את הסיכון ללידה מוקדמת, אחד הגורמים המובילים לתמותת תינוקות ברחבי העולם.
להלן דגים מומלצים: סלמון, הרינג, אנשובי, טונה אדומה, סרדינים, מוסר, פורל, באס ולברק. דגים אלה מכילים כמויות רבות של חומצות שומן מסוג אומגה שלוש, אשר בכוחן לשפר את זרימת הדם לרירית הרחם, לאזן את המערכת ההורמונאלית ואף לתרום להפחתת לחץ, שחיונית לשיפור סיכויי הקליטה להיריון.
לאלו שמתקשות לאכול את הדגים המומלצים, ניתן לצרוך בקפסולות חומצות שומן אומגה 3. יש לחפש סימון על גבי האריזה שמציין שהמוצר נקי ממתכות.

למען הסר ספק, התוכן במאמר זה הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד, והמידע בו אינו מתייחס למוצר, הוא אינו התוויתי, הוא לא מהווה המלצה רפואית מוסמכת והוא לא מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה, הוראה או עצה לשימוש, לשינוי או להורדה של תרופה כלשהי, ואין בו תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, מניקות, ילדים ואנשים והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.