הפריה חוץ גופית – IVF – הסבר כללי וטיפים
- במהלך הפריה חוץ גופית, ביצים נאספות מהשחלות של האישה בהליך כירורגי באשפוז ומופרות על ידי זרע במעבדה.
- אם לשותף הגברי יש ניתוח זרע חריג, אז ההפריה מושגת על ידי הזרקת זרע יחיד לתוך כל ביצה בתהליך שנקרא הזרקת זרע תוך ציטופלזמית (ICSI).
- טיפולים פרטניים נקראים מחזורי הפריה חוץ גופית, ומחזור אחד לוקח בערך 2-4 שבועות ומגיע לשיאו בשאיבת ביציות משחלות האישה והפרייתן בזרע.
- הביציות המופרות, הנקראות עוברים, מושתלות ברחם האישה שלושה עד חמישה ימים לאחר ההפריה – או עשויות להיות מוקפאות לשימוש במחזור הבא.
- לפני ההשתלה, עוברים יכולים גם להיבדק על היכולת הגנטית שלהם וזאת כדי לבחור את העוברים הטובים ביותר להחזרה או לבדוק מחלות גנטיות שההורים יכולים להעביר לילדים שלהם. על כך ניתן לקרוא פה.
טיפולי IVF מאפשרים לאנשים את ההזדמנות לנסות להיכנס להריון במצב שבו יש גורם אחד או יותר שיכולים להוריד את הסיכויים להיכנס להריון.

להלן הסיבות הנפוצות ביותר ליחידים או זוגות לשקול טיפולי הפריה – IVF:
- נשים או זוגות שלא הצליחו עם טיפולים יותר פשוטים כגון הזרעה (IUI, הזרעה תוך רחמית היא הזרקה של דגימת תאי זרע ישירות לתוך חלל הרחם. לצורך התהליך דגימת הזרע עוברת שטיפה והשבחה במהלכה נבררים תאי הזרע הטובים ביותר).
- נשים עם חוסר פוריות שקשור לגיל מתקדם.
- נשים עם רזרבה שחלתית נמוכה
- נשים עם הפלות חוזרות.
- נשים או גברים שיש להם או שבמשפחה שלהם יש היסטוריה של אי תקינות גנטית.
- נשים עם חצוצרות חסומות או פגומות
- נשים שאינן מסוגלות לביוץ
- נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS)
- נשים עם אנדומטריוזיס
- גברים עם כמות או איכות זרע ירודה
- זוגות עם בעיות פוריות בלתי מוסברות
- להט"בים

טיפים להעלאת הסיכויים להצלחת טיפולי הפריה חוץ גופית – IVF:
- לשמור על משקל בריא. שמירה על משקל בריא חשובה מאוד לפוריות ולהפריה חוץ גופית. משקל יתר מגדיל את זמן ההתעברות פי 2 ומשפיע לרעה על שיעורי ההצלחה של טיפולי הפריה חוץ גופית (IVF). עודף משקל גם מקשה על ניטור השחלות במהלך הפריה חוץ גופית (IVF) ומגביר את הסיכוי לסיבוכים במהלך שאיבת ביציות. זאת ניתן להשיג על ידי תזונה מתאימה וספורט בדרגת אינטנסיביות לא גבוהה מדי.
- לשפר את איכות הזרע. ניתן לקרוא על זה ב-איך ניתן לשפר את איכות הזרע.
- בחירת רופא שהוא לא פחות ממעולה שעובד עם מעבדת פריון טובה. חשוב למצוא רופא שהוא לא רק עם ניסיון, ידע מקצועי נרחב והמלצות אלא גם רופא שתרגישי בנוח אתו. הרופא הזה ילווה אותך במסע רגשי לא קל וחשוב שתרגישי תמיכה וששומעים את קולך. מומלץ לבקש המלצות מחברים ובני משפחה לגבי רופא אך הכי חשוב לעשות מחקר משל עצמך בפורומים של פוריות ולהתייעץ עם מטופלות לשעבר של הרופא המדובר.
בעולם של ביקורות באינטרנט, יהיה לך קשה לקבוע את אמינות ההמלצות. בעיקר כי חלק מההמלצות באות מאנשים בעלי אינטרס. וזו בדיוק הסיבה שצריך להיזהר עם המלצות און ליין ולבדוק היטב את ההמלצות.
הפחיתי את הלחץ שלך. לחץ משפיע על שיעורי ההתעברות כאשר מנסים להיכנס להריון באופן טבעי וגם כאשר מנסים באמצעות הפריה חוץ גופית (IVF). אין ספק שלהפחית מצבי לחץ במהלך טיפולי פוריות זה אחד הדברים הקשים ביותר. ניתן לנסות להשיג זאת באמצעות דיקור סיני לפוריות, מיינדפולנס בטיפולי פוריות ועוד.
תפסיקו לעשן. עישון יכול להפחית באופן דרסטי את הסיכוי להצלחה בזמן ביצוע הפריה חוץ גופית (IVF) מכיוון שהוא משפיע על איכות הביצית והזרע.
- תיקחו תוספי תזונה – DHEA ו- CoQ10 הם התוספים עם הכי הרבה הבטחה בהקשר של כמות ביציות ואיכותן.
ודאי שיש לך רמות נאותות של ויטמין D. יש הרבה מאוד נתונים על הקשר בין מחסור בויטמין D לבין אי פוריות ותוצאות גרועות יותר של הפריה חוץ גופית. זה בהחלט תוסף שכדאי לשקול לקחת.
- חשוב להתמיד ולהיות סבלניים. לרוב, מטופלות צריכות יותר ממחזור טיפולי IVF אחד כדי להשיג עובר לצורך החזרה והתוצאות יכולות להשתנות ממחזור למחזור. אם המחזור הראשון לא הצליח, יתכן והרופא שלך יוכל להתאים את התרופות כדי לשפר את התוצאות של המחזור IVF העוקב. ולעיתים, צריך פשוט להמשיך ולהתמיד. נסי לא להתייאש מתוצאות לא טובות או אי הצלחות. המדובר בתהליך שברובו איננו בשליטתך. אף אחד לא אוהב חוסר שליטה, אבל לפעמים הרפיה יכולה לעזור לך לסבול את המסע. שמרי על עצמך ואל תאשימי את עצמך כאשר דברים לא מסתדרים טוב. לוקח זמן לבנות משפחה.

You actually make it seem so easy with your presentation but
I find this matter to be really something which I think I would never understand.
It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I'll try
to get the hang of it!