הסיבה המובהקת להפלות חוזרות
בנושא זה אפרוס בפניכם את כל מה שניתן לעשות כדי לצמצם את הסיכוי שתחוו אובדן וכאב כתוצאה מהפלות ולידות שקטות. ועדיין, חשוב להדגיש שאין כאן 100% של יכולת מניעה. אין ספק שיש נשים שניתן למנוע את ההפלה הבאה שלהן על ידי נקיטת כל האמצעים הנחוצים לצמצום הסיכוי להפלה.
ויחד עם זאת, תמיד יהיו המקרים של הסטטיסטיקה האבודה….אלו שלא נכנסות לשום קטגוריה ופשוט היה להן ביש מזל….ולכן, חשוב להדגיש שאפשר לעשות הכל נכון ובמשנה זהירות ועדיין….עדיין להגיע למצב של הפלה.
המטרה שלנו היא אחת. לעשות את כל מה שבשליטתנו כדי לנסות למנוע את ההפלה הבאה ובכך למנוע סבל מיותר מנשים שבפירוש ניתן למנוע מהן לחוות הפלות.
כנראה שאם היו מנחים אותי אחרת, אז גם לסיפור שלי היה סוף שונה. וזו בדיוק הסיבה שבשבילה אני עושה את המאמץ לכתוב בשבילכן על הנושא הזה.
כל כך הרבה נשים חוות הפלות חוזרות ומוצאות את עצמן בלי שום הכוונה, עזרה, הפקת לקחים להריון הבא. כלום. חלק מהרופאים גם לא נוקטים שום אמצעי זהירות כדי למנוע את ההפלות מלכתחילה אלא רק מתעסקים בכיבוי שריפות בדיעבד. אחרי שכבר נוצר הנזק ואבד לו העובר, הם נזכרים בבדיקות שיש לעשות כדי למנוע את האובדן הבא.
אז לא בבית ספרנו. המטרה שלנו היא לתת לכן את הידע המינימלי והכלים כדי לדעת מה לבדוק מראש, לשלוט בגורלכם ולנווט את ההיריון הבא שלכן לכיוון לידה של ילד חי.
ניתן לספור על כף יד אחת את כמות המומחים לעניין או מרכזים שמתעסקים בהפלות חוזרות. וכך, אותן נשים מוצאות את עצמן במצב של חוסר אונים ובדידות.
מה שמוסיף עוד כאב וסבל בלתי מוצדקים למצב קשה גם ככה הוא זה שבישראל, מתייחסים להפלות חוזרות רק כאשר מאבדים 3 הריונות.
במקרה שלי, אחרי 2 אובדנים לקחתי את המושכות ועשיתי את כל הבדיקות הנחוצות באופן פרטי. לא הסכמתי לעבור הפלה שלישית לשווא. חשוב לברר את הסיבות לשתי ההפלות שקרו ולהתאים טיפול בהתאם כך שנמנע הפלה שלישית.
ככל שגיל האישה עולה כך גדל הסיכון שלה לחוות הפלה. יש עלייה בסיכון מגיל 35 ואילך ועלייה דרמטית בסיכון מגיל 40.
בנוסף, ככל שמספר ההפלות עולה, כך גדל הסיכון להפלה נוספת.
כאשר נשים מתבגרות, גם סיבוכים אחרים עולים, ובכך גם אם נכנסים להריון זה יכול להוביל להריון בסיכון גבוה.
הסיבה המובהקת ביותר להפלות חוזרות היא הפרעות כרומוזומליות/גנטיות בעובר ולעיתים גם בהורים. קריוטיפ לא תקין היא סיבה שכיחה להפלות חוזרות (בחינת מספר הכרומוזומים המבררת אם הם מאורגנים בסדר הנכון).
בדרך כלל, מקורן של ההפרעות הכרומוזומליות הוא בהפרעה בהתפתחות הביצית/הזרע.
מאוד חשוב לבדוק את הגנטיקה של העובר שמת אצל נשים שעברו הפלה שנייה. הבדיקה הזו לרוב נעשית באופן פרטי ויש לבצע אותה בזמן הגרידה. לא מדובר בבדיקה זולה אבל הבדיקה הזו יכולה לחסוך הרבה עוגמת נפש מנשים אלו וזאת מכיוון שתוצאת הבדיקה יכולה להסביר אם היתה הפרעה כרומוזומלית או לא. אם אכן היתה הפרעה כרומוזומלית אז יש סיכוי טוב שלא תהיה הפלה נוספת. לעומת זאת, אם בבדיקות אלו יתברר שאין הפרעה כרומוזומלית אזי יש צורך לעשות בדיקות מקיפות נוספות לאיתור הגורם להפלות חוזרות.
בדיקות אלו כוללות בירור רפואי, שצריך לכלול בחינה של ההיסטוריה הרפואית הכללית של האישה ושל ההיסטוריה שלה במהלך הריונות, בדיקת נוגדנים, אולטרסאונד למבנה הרחם, בדיקות דם לבירור ההיבט האנדוקריני (הורמונלי) וכפי שכבר נכתב, בדיקת קריוטיפ של ההורים ושל העובר שמת.
במידה והמטופלת חווה הפלות של הריונות שאינם תקינים, ניתן לטפל בזה במסגרת סינון גנטי מקדים אשר נקרא גם PGS, התהליך כולל הפריה חוץ גופית (יצירת עוברים במעבדה באמצעות טיפולי הפרייה – IVF) ולאחר מכן בודקים תא בודד של העובר כדי לבדוק אם הוא תקין מבחינה כרומוזומלית ואם אכן הוא תקין אז להחזיר אותו לרחם. אם יאובחן כאינו תקין, לא ניתן להחזירו ובכך נמנעת הפלה נוספת עקב עוברים לא תקינים.