היפנוזה ופוריות–
היפנוזה היא טיפול נפש-גוף שכולל מעבר למצב דמוי שינה קל, הנקרא טראנס, המושרה על ידי מטפל או הקלטה של הוראות הרפיה. המדובר בכניסה למצב קשב מוגבר באזור מסוים במוח, במהלכו המוח הופך לגמיש יותר וניתן לשינוי. המטפל עוזר למטופל לשנות דפוסי חשיבה שליליים על ידי הצעת רעיונות חלופיים ושינוי הקישורים והאסוציאציות במוח. החזרה על הטכניקות הללו, אומרים חסידי ההיפנוזה, היא כמו אימון של המוח.

לא תמיד היפנוזה כוללת שימוש במטפל. דמיון מודרך יכול לשמש סוג של היפנוזה עצמית.
היו כמה מחקרים ראשוניים על ההשפעה של היפנוזה ופוריות. מחקר אחד מצא כי היפנוזה במהלך החזרת עוברים (בהפריה חוץ גופית IVF) הובילה לעלייה בהצלחות הטיפול. עם זאת, צריך לעשות הרבה יותר מחקר בנושא.
דרך נוספת שהיפנוזה עשויה להועיל לך היא על ידי הורדת הרגלים לא בריאים. לדוגמא, השמנת יתר ועישון עלולים לגרום לבעיות פוריות. מחקר על היפנוזה מצא שזה יכול לעזור לך לרדת במשקל או להפסיק לעשן. היפנוזה יכולה גם לסייע בהפחתת מתח וחרדה.
מתח יכול להשפיע על היכולת שלך להיכנס להריון בכמה רמות, כולל להשפיע על חלק במוח הנקרא ההיפותלמוס. ההיפותלמוס מסייע בוויסות רמות ההורמונים כולל FSH ו- LH המעורבים בכניסה להריון. ההיפותלמוס שולט בתגובות יותרת המוח והאדרנל המייצרות ומווסתות את רמת הורמוני הלחץ בגוף.

בלוטת יותרת המוח מווסתת גם כמה מההורמון ייוצר וגם כמה ישוחרר בגוף. שינויים לתגובה שלו יכולים להשפיע השפעה דרמטית על הקוקטייל העדין של ההורמונים הדרושים לביוץ, להפריה, לתפקוד החצוצרה ואף להשתרשות מוצלחת של הביצית.
מחקר שנערך בנושא סטריליות פוריות מעלה כי מכיוון שתוכניות נפש/ גוף יעילות להפחתת רגשות שליליים העלולים לפגוע בהצלחה בהפריה חוץ גופית, יש להציע למטופלות IVF סוג זה של תכניות. שימוש בטיפולי הפחתת מתח בשלב מוקדם של התהליך מעלה את שיעורי ההצלחה של הפריה חוץ גופית (במחקר זה מ -20% ל -52%).
מחקר נוסף מציע שהשימוש בהיפנוזה במהלך החזרת עוברים יכול לשפר באופן משמעותי את התוצאות של ה- IVF מבחינת השתרשות מוגברת ושיעור ההריונות הקליניים. יותר מזה, זה נראה שגישת המטופלות לטיפול הפכה לחיובית יותר.
על פי מחקר ישראלי שהוצג בכנס האיגוד האירופאי להתרבות ואמבריולוגיה בברלין ביולי 2004, היפנוזה יכולה למעשה להכפיל את ההצלחה של טיפולי הפריה חוץ גופית. המחקר נערך על ידי פרופסור אליהו לויטאס וצוותו בבית החולים סורוקה בבאר שבע כדי לקבוע אם היפנוזה יכולה לשפר את ההצלחה בשלב החזרת העוברים בהפריה חוץ גופית. במחקר שנערך על 185 נשים נמצא כי 28% מהנשים שהופנטו לצורך טיפול בהפריה חוץ גופית נכנסו להריון, לעומת 14% מהנשים בקבוצת הביקורת. פרופסור לויטאס בחן את ההשפעות של היפנוזה לטיפול בהפריה חוץ גופית והחזרת עוברים בלבד, מכיוון שמחקרים קודמים הוכיחו שהלחץ בהליך יצרו כיווצים קטנים ברחם שמנעו השתרשות מוצלחת של הביצית המופרית. הפרופסור ציין כי נעשה שימוש במוצרי הרגעה במחקרים קודמים, אך שום דבר לא עבד כמו היפנוזה.
לדברי פרופ' לויטאס, ביצוע החזרת עוברים תחת היפנוזה עשוי לתרום באופן משמעותי לשיעורי ההיריון הקליני. הוא גם מקווה שמחקר זה יעורר את המשך חקירת השימוש בהיפנוזה כתוספת לטיפולי פוריות.
מתח ופוריות
זמן הטיפולים ב-הפריה חוץ גופית (IVF) נוטה להיות זמן מלחיץ אך למתח יכולה להיות השפעה חוסמת על סיכויי ההצלחה של הטיפולים. זו הסיבה שלעתים קרובות נשים נכנסות להריון בדיוק בשלב בו הן מפסיקות לנסות. הניסיון גורם ללחץ ומונע דווקא את הדבר שאתה מכוון להשיג. כאשר רוצים להיכנס להריון חשוב לאפשר לתהליך לקרות ולא לכפות את זה. שינה היא תהליך טבעי של הגוף, אך כאשר אתה מפסיק לנסות לישון, סביר יותר להניח שבאמת תירדם. כך זה נראה עם היריון.
למעשה, טיפול באמצעות היפנוזה יעשה יותר מאשר רק להפחית את הלחץ שלך ולהפוך אותך לרגועה. התת מודע שלך יכול להשפיע ישירות על פעולות גופך באמצעות הצעה של היפנוזה. זה קורה כאשר אנשים מסוגלים להתרפא מהר יותר או להשתחרר מחסימות לאחר שעברו היפנוזה. זה התת מודע שלהם שמגיב להצעות -וזה מביא לתוצאות מועילות שהן מעבר לרוגע.

מידע מרתק וחשוב, היכולת לתעל היפנוזה לפוריות