אנדומטריוזיס כגורם לחוסר פוריות והפלות
"אנדומטריום" היא הרירית המרפדת את פנים הרחם המתעבה כל חודש ומתקלפת בזמן הוסת.
אנדומטריוזיס זה השם שניתן למצב שבו תאים זהים לאלו ברירית הרחם נמצאים במקום אחר בגוף כמו השחלות או החצוצרות. כך נוצרת חסימה של החצוצרה ונוצרות גם הידבקויות. כל חודש התאים האלה מגיבים באותה הדרך לאלו שנמצאים ברחם, מצטברים ואז מתפרקים ומדממים. בניגוד לתאים ברחם שעוזבים את הגוף במחזור, לדם הזה אין לאן לברוח.

זה מצב כרוני ומגביל שיכול לגרום למחזורים חודשיים כואבים וכבדים. זה גם יכול להוביל לחוסר פוריות, עייפות, בעיות במעיים ובשלפוחית השתן.
אנדומטריוזיס יכול להשפיע על כל הנשים והילדות בגיל הפוריות, ללא קשר לגזע או מוצא אתני. ההשפעה יכולה גם להיות מורגשת כל החיים.
לעתים לאחר ניתוחי כריתת רחם ו/או ניתוח קיסרי – תאי אנדומטריום נדבקים לחתך הניתוחי ולצלקת הניתוחית מחוץ לרחם וגורמים להתפתחות המחלה.
לעתים במצב של שיבוש בתפקוד מערכת החיסון הטבעית של האדם, זו עשויה למנוע מהגוף לזהות ולהרוס תאי אנדומטריום שצומחים מחוץ לרחם, באופן שמוביל להתפתחות המחלה.
הסיבה שאנדומטריוזיס גורם לחוסר פוריות היא מכיוון שכדי להשיג הריון, ביצית אמורה להשתחרר מהשחלה ולעבור דרך החצוצרות, לעבור הפריה עם תא זרע ולהיצמד לקיר הרחם כדי להתחיל בהתפתחות העובר. במצב של אנדומטריוזיס עלולות להתפתח חסימות בחצוצרות שמונעות הפריה של ביצית וזרע. כמו כן, לעתים אנדומטריוזיס מובילה לפגיעה בתאי הביציות ומונעת את הבשלתן, וזה גם יכול לגרום לפגיעה בתאי הזרע שחודרים לגוף האישה ובכך למנוע הריון.
למרות זאת – נשים רבות עם אנדומטריוזיס מצליחות לאחר טיפול הולם להרות וללדת. ככלל, רופאי פריון ממליצים לנשים עם אנדומטריוזיס לא לדחות הריונות ולנסות להרות בגיל צעיר, מאחר ותסמיני אנדומטריוזיס עלולים להחמיר עם העלייה בגיל.
התסמינים
התסמינים השכיחים ביותר של אנדומטריוזיס כוללים כאבי מחזור עזים לפני ובזמן הווסת, כאבים בעת קיום יחסי מין, עייפות, דימום כבד, כאב לא מחזורי באגן ואי-פריון.

איך מגלים את המחלה?
הבדיקה הראשונה היא אולטרסאונד מיוחד לאנדומטריוזיס שמיועד לאתר ציסטות שקשורות לאנדומטריוזיס.
אם צריך לעשות בדיקה נוספת יש לבצע MRI של איברי הרבייה הנשיים כדי לזהות את המיקום והגודל של תאי האנדוטריום שמחוץ לרחם.
אנדומטריוזיס כגורם לחוסר פוריות והפלותטיפול
תרופות, אם בצורת משככי כאבים ואם בצורת טיפולים הורמונליים, יכולות לדכא את הסימפטומים, אבל לא לחסל את המצב עצמו.
ריפוי המצב יכול להיעשות רק על ידי ניתוח של איתור והסרה של רקמות האנדומטריום שמחוץ לרחם שאותרו בבדיקות הדמיה. ואז כל התלונות נעלמות והפוריות שלך עולה ואז משתפר הסיכוי להיכנס להריון.
הפריה חוץ גופית – בנוסף, הפריה חוץ גופית גם יכולה לעזור, שבו הפריה מתרחשת מחוץ לגוף. עם זאת, לטיפול זה יש חסרונות מכיוון שטיפולי פוריות וגם הריונות יכולים לגרום להחמרה של המחלה והכאבים.
תוספי תזונה שיכולים לעזור לנשים שרוצות להיכנס להריון עם אנדומטריוזיס:
אומגה 3-
חומצות שומן אומגה 3 מועילות לבעיות פוריות הקשורות לנשים. מחקר מ -2012 על עכברים הגיע למסקנה שצריכה לכל החיים של תזונה עשירה בחומצות שומן אומגה 3 עשויה להאריך את תקופת הפוריות אצל אימהות לגיל מבוגר יותר. החוקרים מצאו כי טיפול לטווח קצר בחומצות שומן אומגה 3 יכול לסייע בשיפור איכות הביציות. יחס גבוה של חומצות שומן אומגה 3 בתא, יכול לתרום לעליה בזרימת הדם ברחם.
עליית זרימת הדם ברחם יכולה לשפר את הפעילות ההורמונאלית הרחמית, לשפר את תנאי הפוריות ולהעלות את הסיכוי לנשים להיכנס להריון.
לדוגמה, מחקר משנת 2015 בדק את הקשר בין EPA ו- DHA של אומגה 3 ורמות ההורמון FSH (הורמון מעורר זקיק). כאשר נשים מתקרבות לגיל המעבר, רמות ה- FSH שלהן עולה. למעשה, לעתים קרובות רופאים ימדדו את ההורמון כדי לקבוע כמה קרובה אישה לגיל המעבר.
במחקר החוקרים מצאו כי בקרב נשים במשקל תקין, השלמה עם 4 גרם EPA/ DHA הורידה את רמות ה- FSH. החוקרים ציינו כי קשר זה בין אומגה 3 להורמון ה- FSH היה מסקרן, במיוחד מכיוון שהוא עזר להנחה כי צריכות גבוהות יותר של אומגה 3 יכולות להשפיע על הארכת גיל הפוריות.
לפי מחקרים, לקיחת התוספים אומגה 3 ואומגה 6 קשורה לתוצאות של נשים העוברות טיפולי פוריות – יש קשר חיובי בין לקיחת תוספי אומגה 3 ואומגה 6 לבין ההסתברות ללידה חיה.
מעבר לסוגיית הגיל, חומצות שומן אומגה 3 עשויות לסייע בהפחתת בעיות פוריות הקשורות לדלקת כרונית. לדוגמה, נשים עם רמות גבוהות של אומגה 3 היו פחות סבירות לסבול מאנדומטריוזיס בהשוואה לנשים עם רמות EPA נמוכות.

ויטמין D-
מחקרים מלמדים שרמות נמוכות של ויטמין D יכולות להשפיע באופן שלילי על פוריות. לוויטמין D קיימים רצפטורים באיברי הגוף השונים הרלוונטיים לפריון האישה ברחם ובשחלות. מחסור ברצפטור לוויטמין D הראה כי מחסור בוויטמין D יצר קשיים בהבשלת הביציות וחוסר פריון כללי.
לוויטמין די גם יש תפקיד בייצור הורמונלי. חוסר בוויטמין D יכול לתרום לחוסר פוריות ע"י הפרעה במערכת האסטרוגן וגם הורדה של הורמון ה- AMH שקשור בגדילה של זקיקי השחלות. בנוסף, רמה נמוכה של ויטמין D תורמת להיווצרות אנדומטריוזיס ותסמונת השחלות הפוליציסטיות.
לפי מחקר שפורסם לאחרונה בירחון Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism נמצא, שוויטמין D מסייע בטיפולי "הפרייה חוץ גופית" – IVF – ע"י שיפור איכות הביציות, בריאותם של העוברים וסיכויי השתלת העוברים ברחם. החוקרים מסבירים את הקשר שבין רמת הוויטמין D לשיעורי ההצלחה בטיפולי הפריה חוץ-גופית בכך, שלוויטמין D יש השפעה מיטיבה על רירית הרחם, דבר שמשפיע על סיכויי קליטת העוברים ברירית.
מחקר אחר מלמד ששיעור הלידות החיות גדול יותר אצל נשים גדושות בוויטמין D בהשוואה לנשים עם מצב ויטמין D חסר או לא מספיק.

ALPHA LIPOIC ACID-
תוסף שהוא בעל תכונות נוגדי חמצון ויכול לתרום לאיכות הביצית. תוסף זה הוא חשוב בגלל שהוא נמצא באופן טבעי במיטוכנדריה, שם הוא עוזר ביצירת אנרגיה.
מחקרים על חיות מצאו שתוסף זה מגן על המיטוכנדריה מפני השפעות של הזדקנות.
יש עדויות שתוסף זה משפר פוריות. למשל מחקרים מצאו שהנוגד חמצון זה יכול לשפר את הבשלת הביצית ואת יכולת העובר להתקיים.
ALPHA LIPOIC ACID גם מפחית דלקות וגם יכול להיות יעיל עבור נשים עם אנדומטריוזיס והפלות חוזרות.
מחקרים מלמדים שדלקת היא אחת מהדרכים המרכזיות שבהן אנדומטריוזיס גורם לחוסר פוריות. מחקר חדש מצביע על כך שדלקות גם תורמות להפלות לא מוסברות.

N-אצטיל-ציסטאין (NAC)-
נוגד חמצון שתורם לאיכות הביצית ולפוריות בכלל. תומך בניקוי רעלים ופועל כנגד ההשפעה של הזדקנות ולחץ חמצוני על איכות הביצית.
N-אצטיל-ציסטאין (NAC) יכול לעזור במיוחד לנשים עם אנדומטריוזיס. מחקר שנעשה לאחרונה מראה שנוגד החמצון הזה יכול לפעול כנגד ההשפעה השלילית של אנדומטריוזיס על איכות הביצית.

כורכום
כורכומין הוא החומר הפעיל העיקרי בכורכום. הוא מופק מקנה השורש של צמח הכורכום.
מחקרים מלמדים שדלקת היא אחת מהדרכים המרכזיות שבהן אנדומטריוזיס גורם לחוסר פוריות. הכורכומין הוא אנטי דלקתי.
מחקר שנעשה על תאים שנלקחו מנשים חולות אנדומטריוזיס הראה שלכורכומין היתה יכולת להפחית משמעותית את רמות הדלקת.
חיזוק ליכולת האנטי דלקתית של כורכומין ניתן למצוא גם במחקרים על מחלות דלקתיות אחרות שהוכיחו את ההשפעה החיובית שלו.

פרופוליס – "הדבק של הדבורים" –
מחקר שנערך בקרב נשים הסובלות מאנדומטריוזיס מצא כי נטילת פרופוליס דבורים פעמיים ביום הביאה לסיכון גדול יותר של 40% להיכנס להריון לאחר 9 חודשים.

מגנזיום –
מגנזיום מפחית דלקת ומקל על כאבים והתכווצויות מכיוון שהוא עוזר להרפיית השרירים.
מגנזיום הוא מינרל חיוני שאחראי על מערכות אנזימים רבות בגופך. הוא תומך בתגובות כימיות בגוף, עוזר לנקות מרעלים את מה שפוגע לך בפוריות דרך הכבד, אחראי להמרה של האוכל שאנחנו אוכלים לאנרגיה תאית.
מגנזיום עוזר לאזן את הורמוני הפוריות פרוגסטרון ואסטרוגן. מגנזיום שולט בהורמון ה- FSH (הורמון המגרה את הזקיק) בגלל שאסטרוגן תלוי במצב המגנזיום וה- FSH הוא ההורמון שמעורר את השחלות. רמות נמוכות של מגנזיום יכולות לאותת על רמות נמוכות של פרוגסטרון, מה שיכול להוביל לשלב לוטאלי קצר (הזמן בין ביוץ לבין תחילת ווסת) ולהעלות את הסיכון להפלה.
למי שסובלת מתסמונת קדם וסתית (PMS) מאוד מומלץ לקחת תוסף של מגנזיום. רמות המגנזיום נופלות לפני קבלת הווסת, אז לוודא שיש לך מספיק מגנזיום עוזר לך לייצר סרוטנין ולהרגיש טוב.
כמו כן, מגנזיום הוא תוסף שמשחרר לחץ. חוסר במגנזיום גורם להורמון הלחץ, קורטיזול לעלות. מתח גם מוריד את רמות המגנזיום בגוף. כשזה קורה, האיזון הטבעי של הגוף נהרס וכל שאר ההורמונים יכולים להיות מושפעים מזה. לשמור על רמות אופטימליות של מגנזיום היא דרך אחת למנוע מתח מלהשתלט ולגרום להרס על האיזון הטבעי שהוא חיוני למערכת הרבייה מתפקדת ובריאה.
