איכות הביצית ורזרבה שחלתית –
מחקרים מלמדים שאיכות הביצית היא הגורם הכי חשוב בסיכויי ההצלחה להיכנס להריון.
יהיו רופאים שיגידו לך שאיכות הביצית היא פקטור של גיל ושיש מעט מאוד שאפשר לעשות כדי לשנות את איכות הביצית.
כשמדובר בפוריות, הגיל הוא גורם חשוב. הגיל האידיאלי עבור נשים להשיג הריון הוא בין 25 ל-35 שנים, ובגברים, איכות הזרע היא במיטבה כאשר הם מתחת לגיל 45.
האיכות והכמות של הביציות מתחילות לרדת מגיל 38 אצל מרבית הנשים, ובכך גורמות קשיים להרות. שיעורי ההצלחה בקרב נשים העוברות טיפולי פוריות מסוגים שונים פוחתות עם עליית הגיל. כאשר נשים מתבגרות, גם סיבוכים אחרים עולים, ובכך גם אם נכנסים להריון זה יכול להוביל להריון בסיכון גבוה.
יהיו רופאים, שמגובים גם במחקרים, שיגידו לך שכן אפשר לשפר את איכות הביצית על ידי לקיחה של תוספי תזונה מסוימים לאורך תקופה של לפחות 3 חודשים תוך שינוי התזונה והורדת רמת החשיפה למזיקים סביבתיים שפוגעים בפוריות כפי שמפורט באתר זה.
באתר זה מפורטים התוספים שעליך לקחת כדי לשפר את איכות הביצית. התוסף החשוב ביותר הוא Coenzyme Q10/ יוביקנוול. תוסף חשוב נוסף שתורם לא רק לאיכות אלא גם לכמות הביציות הוא dhea.

מחקרים מראים שרק ביציות באיכות טובה הן בעלות סיכוי גבוה יותר להיהפך לעוברים טובים שיכולים לשרוד ולהיקלט ברחם ולהסתיים בהריון. מאוד חשוב למקסם את מספר הביציות באיכות טובה כך שיהיה להן הפוטנציאל להיהפך לתינוק בריא.
*שיפור איכות הביצית היא מאוד קריטית גם במניעת הפלות וזה בעיקר בגלל הקשר בין הפרעות כרומוזומליות והפלות – עם התבגרות הנשים, הסיכון לביוץ של ביצית חריגה כרומוזומלית עולה, וכתוצאה מכך הפוריות נמוכה יותר ויש סיכון להפלה. אם ביצית באיכות ירודה מופרית, או שהעובר אינו מסוגל להשתרש, או שהעובר משתרש בתחילה, אך אינו מסוגל להתפתח כראוי, מה שמסתיים בהפלה. למרות שנשים מבוגרות נוטות להיות עם ביציות באיכות ירודה, גם נשים צעירות יכולות להיות עם ביציות באיכות ירודה.
רזרבה שחלתית מתייחסת לכמות ואיכות הביציות או לפוטנציאל רבייה- והיא משפיעה על היכולת של האישה להיכנס להריון. כפי שכבר נאמר, הגיל משחק תפקיד משמעותי בפוריות והוא קשור ישירות להזדקנות הרבייה.
למרות שפוריות הנשים יורדת עם העלייה בגיל, קשה לחזות את שיעור הירידה הכללי בפוריות. איכות ביציות האישה היא הגבוהה ביותר באמצע שנות העשרים לחייה עד תחילת שנות ה -30 לחייה, המייצגת את התקופה הפורייה ביותר בחייה. לאחר תחילת שנות ה -30, גם האיכות וגם הכמות של הביציות מתחילה לרדת, וכתוצאה מכך יש ירידה בפוטנציאל הפוריות, כאשר הירידות המשמעותיות ביותר חלה באמצע שנות ה -30 ותחילת שנות ה -40. הירידה בכמות הביציות ובאיכותה עשויה להתבטא בזמן ארוך יותר להתעברות. כתוצאה מכך, ההסתברות להשגת הריון במחזור אחד – מתחילה לרדת משמעותית בתחילת שנות ה -30, עם ירידה מהירה יותר לאחר גיל 37.

תפיסה מוטעית שכיחה היא שמחזורי ווסת קבועים מצביעים על רזרבה שחלתית תקינה ולכן אפשר להיכנס להריון. זה לא תמיד המקרה, מכיוון שנשים רבות שיש להן מחזורי ווסת סדירים עדיין יכולות להתמודד עם אתגרים אם יש רזרבה שחלתית ירודה (איכות וכמות ביציות).
קיימות מספר בדיקות סקר לבדיקת רזרבת השחלות אך אין בדיקה אחת מהימנה ביותר לחיזוי פוטנציאל ההיריון. לכן, תוצאות הבדיקות הללו צריכות לקחת בחשבון את גיל האישה והן יכולות להתפרש בצורה הטובה ביותר על ידי מומחה לפוריות.
להלן בדיקות הסקר הנפוצות לבדיקת הרזרבה השחלתית:
הערכה ביום ה-2 או ה- 3 של המחזור ווסת של ה- FSH בסרום (הורמון מגרה זקיק)–
FSH הוא הורמון המיוצר על ידי בלוטת יותרת המוח הקדמית במוח וממריץ זקיק דומיננטי בשחלה לגדול ולהפריש אסטרדיול (אסטרוגן). רמה גבוהה של FSH עשויה להצביע על כך שהמוח מנסה לפצות על שחלות מבוגרות יותר. באופן כללי, רמות ה- FSH יכולות להשתנות מחודש לחודש.
בדיקה של רמת אסטרדיול (E2) –
רמת אסטרדיול בסיסית גבוהה נגרמת בדרך כלל על ידי גיוס זקיקים מתקדם שיכול להופיע אצל נשים בגיל מתקדם או רזרבה שחלתית ירודה. רמות אסטרדיול גבוהות יכולות לעכב הפרשת FSH בהיפופיזה ובכך לגרום לרמת FSH נמוכה באופן שקרי. כתוצאה מכך נדרשת מדידה בו זמנית הן של רמות FSH והן של אסטרדיול כדי למנוע פירוש מוטעה של רמת FSH נמוכה באופן שקרי.
AMH (רמות ההורמון האנטי מולריאני)-
ההורמון האנטי מולריאני (AMH) הוא הורמון, המופרש מהזקיקים הקטנים (פחות מ- 4 מ"מ) שבשחלה. בדיקה זו מלמדת על מצב הרזרבה השחלתית, זאת אומרת כמות הביציות שקיימות בשחלה.
מכיוון שרמות ה- FSH משתנות ממחזור למחזור, AMH בסרום מהווה אינדיקטור יותר אמין, עם שונות מינימלית במהלך המחזור החודשי במהלך ובין מחזור למחזור ולכן ניתן לבדוק בכל נקודה במהלך המחזור החודשי. רמת ה- AMH משקפת כמה ביציות פוטנציאליות יש בזקיק; זה יורד בהדרגה עם הגיל, ויכול להוות אינדיקטור מוקדם לירידה בתפקוד השחלות, מה שהופך אותו לאחד המדדים הטובים ביותר לתפקוד השחלות. במהלך מחזור הפריה חוץ גופית (IVF), AMH הוא אחד הסממנים הטובים ביותר לחיזוי תגובת שחלות ירודה ומוגזמת לגירוי, ומתואם גם עם מספר הביציות שנשאבו.
ככל שרמת ההורמון בדם האישה גבוהה יותר, כך כמות הזקיקים והביציות גדולה יותר. הבדיקה לא עוזרת להבין מה איכות הביציות אלא רק מה הכמות שלהן. ניתן להשיג הריון גם אם יש רמות AMH נמוכות.
ספירת זקיקים אנטרלית –
ספירת הזקיקים האנטרלית היא בדיקה המודדת את הרזרבה השחלתית שלך. בדיקה זו מתבצעת בשלב המקודם של המחזור החודשי שלך, ובבדיקה הרופא שלך סופר באופן חזותי את מספר הזקיקים המכילים ביציות המתפתחים בשתי השחלות שלך. הבדיקה נעשית באמצעות אולטרסאונד נרתיקי.
ספירת הזקיקים האנטרלית יכולה להשתנות מחודש לחודש ומתואמת גם עם מספר הביציות שנשאבו בעקבות מחזור הפריה חוץ גופית (IVF).

רזרבה שחלתית נמוכה
רזרבה שחלתית נמוכה מתייחסת לירידה באיכות הביצית, בכמות הביציות, בפוטנציאל רבייה, ולכן יכולה לגרום לחוסר פוריות.
רמת FSH של יום 2 או 3 גבוהה, רמת AMH נמוכה, ספירת זקיקים אנטרלית נמוכה והיסטוריה של תגובה לקויה במהלך גירוי במחזור הפריה חוץ גופית (IVF) מעידים על רזרבה שחלתית נמוכה. חשוב לציין, כי עדויות לרזרבה שחלתית נמוכה אינן מתורגמות בהכרח לחוסר יכולת להרות. ברוב המקרים, הגורמים לרזרבה שחלתית נמוכה אינם ידועים, כאשר הזדקנות הרבייה היא הגורם העיקרי.

גורמים נוספים שיכולים להשפיע על מאגר השחלות כוללים:
*עישון
*מצבים רפואיים בסיסיים
*ניתוח שחלות קודם
*כימותרפיה מערכתית
*קרינת אגן
*הפרעות גנטיות מסוימות
אין קריטריונים מוסכמים כלל לאבחון רזרבה שחלתית נמוכה. לכן, זה יכול להיות קשה לספק אבחנה לאנשים עם רזרבה שחלתית נמוכה, מכיוון שהאבחון עשוי לחזות תגובה מופחתת לגירוי השחלות במחזור הפריה חוץ גופית (IVF), אך לא בהכרח בשיעור ההיריון הכללי.
חשוב לזכור כלל ברזל: כל מה שצריך זה ביצית אחת באיכות טובה. וכן, יותר קשה להיכנס להריון ככה אבל בהחלט אפשרי.

רעלנים מסוימים פוגעים בפוריות ובאיכות הביצית:
* מחקרים מלמדים שאחד הרעלנים שפוגעים בפוריות הוא BPA (ביספנול A), חומר כימי בשימוש בתעשיית הפלסטיקה.
חשוב מאוד להפחית את החשיפה לרעלן זה. ואיך עושים זאת?
- הקטנת החשיפה על ידי החלפה של כלים פלסטיים במטבח שבאים במגע עם אוכל חם או משקאות.
- שימוש בבקבוק מים מנירוסטה.
- הקטנת השימוש במזון בקופסאות שימורים ומזון מעובד מאוד.
- הכנת יותר מאכלים בבית תוך שימוש במרכיבים טבעיים ומלאים.
קבלות מנייר שמקבלים מחנויות מכילות את החומר הזה ולכן יש לשטוף את הידיים עם מים וסבון כשמגיעים הביתה.
מחקרים מלמדים שלנשים לא פוריות אפשר למדוד רמות יותר גבוהות של BPA מאשר לנשים פוריות, והרמות הגבוהות האלו של ה- BPA מתקשרות לבעיות פוריות של נשים שעוברות טיפולי IVF .
*פתאלאטים ורעלנים אחרים –
קבוצת כימיקלים שמיועדת לשימוש בתעשיית ייצור הפלסטיקים ומוצרי הטיפוח שהוכחה שפוגעת בפוריות ובבריאות בכלל.
פתאלאטים עלולים להימצא במגוון רחב של מוצרים: חומרי הדברה, חומרי בנייה, מוצרי טיפוח אישי, מכשירים רפואיים, חומרי ניקוי, מוצרים מפיצי ריח, אריזות, צעצועים לילדים, שעווה, צבעים, צבעי דפוס וציפויים, מוצרי מזון וטקסטיל, מיכלי מזון ועטיפות. פריטי טיפוח אישי העלולים להכיל פתאלאטים כוללים בושם, צלליות, קרם לחות, לק, סבון נוזלי, וספריי לשיער.
בעת רכישת מוצרים יש לקרוא את תוויות המוצרים עליהן מפורט הרכב המוצר. מומלץ להימנע ממוצרים המכילים: DBP במוצרי טיפוח ו-DEHP בפלסטיק PVC.
כדי להפחית את החשיפה לכימיקלים אלה מומלץ :
לנסות להימנע מלהשתמש בבושם קונבנציונאלי, ספריי לשיער, לקים לציפורניים, מרככי כביסה.
להתחיל להשתמש במוצרים לשיער ולעור מבוססי צמחים.
* חשיפה לרעלים וקרינה –
חשיפה לכימיקלים כגון חומרי הדברה, זיהום אוויר, שימוש מופרז בטלפון סלולארי וכו'.
חשוב לציין שהימנעות מוחלטת מכימיקלים אינה אפשרית אבל בהחלט אפשר להוריד אותה משמעותית ובכך לשפר את מצב הפוריות.