איך ניתן לשפר את איכות הזרע? מיון זרע, תוספי תזונה וצמחי מרפא
במאמר זה נסקור את הדרכים שבהן ניתן לשפר את איכות הזרע. הדרכים שיוצגו במאמר זה הם מיון זרע, תוספי תזונה וצמחי מרפא. החדשות הטובות הן שבהחלט ניתן לשפר את איכות הזרע.
מיון זרע –
זו שיטה שייסד פרופ' ברטוב, בודקים את הזרע בהגדלה של פי 6,000 ובוחרים את הזירעונים הטובים ביותר (מבחינת המורפולוגיה, התנועתיות וכיו"ב) לצורך ההפריה.
זה אמור לשפר את כמות העוברים האיכותיים ואת הסיכויים להיקלט להריון בריא.
בנוסף, לפי מחקר, מיון זרע יכול למנוע בחירת זרעים לא תקינים שלא אותרו על ידי האמבריולוג בתהליך ההפריה.

לקחת באופן יומיומי מולטי ויטמין –
עדיף להתחיל לקחת 3 חודשים לפני שרוצים להיכנס להריון.
המנגנון העיקרי שבאמצעותו ויטמינים משפרים את הפוריות הוא על ידי הגדלת כמות נוגדי החמצון העומדת לרשות הזרע המתפתח. נוגדי חמצון קושרים רדיקלים ובכך מגנים על רקמות האשכים וגם על חלבוני תאי הזרע ועל ה- DNA מפני נזק. אכן, זרע רגיש במיוחד לסוג זה של נזק שכן הוא אינו מכיל אף אחת ממערכות התיקון התאי המצויות בתאים אחרים. כיוון שכך, נזק תאי שנגרם על ידי רדיקלים חופשיים (לחץ חמצוני) יכול להיות קשור לפרמטרים ירודים של זרע כמו גם ירידה בהפריה ושיעורי ההיריון.
ההיגיון מאחורי השימוש במולטי-ויטמינים הוא שהנוגדי חמצון שהם מכילים משמשים להפחתת לחץ חמצוני. זה יכול להועיל לזרע. היתרון העיקרי של ויטמינים בתרחיש כזה הוא לספק יותר נוגדי חמצון מכפי שגברים בדרך כלל יכולים לצרוך באמצעות דיאטה.

עבור אנשים שרוצים לשפר את פרופיל נוגדי החמצון שלהם יש לאכול מאכלים עשירים בנוגדי חמצון, כמו: שעועית שחורה, פירות יער (אוכמניות, תותים), שוקולד מריר, פירות כמו תפוזים ותפוחים, אגוזים, חלב, גזר, משמש, תרד, פלפלים, אבוקדו ועגבניות.
לפי מחקר שסקר מספר מחקרי מטא-אנליזה הוסק כי למרות שרוב המחקרים שנסקרו הראו קשר משמעותי בין תוספי נוגדי חמצון לפרמטר אחד או שניים של הזרע, עדיין מתן תוספים כמו L-carnitine, סלניום, ויטמין C וויטמין E עשויה להוביל לשיפור ריכוז הזרע, תנועתיות ומורפולוגיה, ולעיתים גם להשפיע על שלמות ה- DNA.

להלן רשימת הוויטמינים המומלצת:
3 גרם של גְלוּטָתיון (Glutathione)
400 מ"ג של ויטמין E
225 גרם של סלניום
1000 מ"ג של ויטמין C
60 מ"ג של אבץ
200 מ"ג של Coenzyme Q10
220 מ"ג של אבץ סולפט
2 גרם של L-carnitine
200 מ"ג של ליקופן (פיגמנט המצוי בעגבניות ובפירות אדומים)
ניתן לקרוא התייחסות נוספת לנושא ב- תזונה לשיפור הזרע.

ויטמין B12 –
מחקרים מלמדים שלוויטמין B12 יש השפעות חיוביות על איכות הזרע, בעיקר בעלייה בספירת הזרע. כתוצאה מכך, ויטמין B12, בדרך כלל במינון הרגיל או הטיפולי, חיוני לאיכות זרע נאותה.
ויטמין C –
ויטמין C הוא נוגד חמצון חשוב ביותר אשר מגן על המערכת החיסונית ואצל גברים, ויטמין C משפר את איכות הזרע ואת התנועתיות שלו.
ויטמין C נמצא בפלפלים אדומים, תותים, פירות הדר, קיווי, עגבניות, מנגו, דובדבנים ועוד.
מגנזיום –
מגנזיום הוא מינרל חיוני שאחראי על מערכות אנזימים רבות בגופך. הוא תומך בתגובות כימיות בגוף, עוזר לנקות מרעלים את מה שפוגע לך בפוריות דרך הכבד, אחראי להמרה של האוכל שאנחנו אוכלים לאנרגיה תאית.
מגנזיום דרוש לבני אדם בכמויות גדולות משמעותית. ניתן למצוא מגנזיום במזונות הבאים: מוצרי חלב, לחמים ודגנים, קטניות, ירקות ובשרים הם כולם מקור טוב. עם זאת, עיבוד המזונות לעיל יכול להוביל לדלדול גבוה של מגנזיום.
מגנזיום אחראי גם לתפקודים אנזימטיים אצל גברים. ולכן אי פוריות אצל הגבר קשורה גם לרמות מגנזיום נמוכות יותר, לכן גם חשוב שגברים ייקחו תוסף זה.
כמו כן, מגנזיום הוא תוסף שמשחרר לחץ. חוסר במגנזיום גורם להורמון הלחץ, קורטיזול לעלות. מתח גם מוריד את רמות המגנזיום בגוף. כשזה קורה, האיזון הטבעי של הגוף נהרס וכל שאר ההורמונים יכולים להיות מושפעים מזה. לשמור על רמות אופטימליות של מגנזיום היא דרך אחת למנוע מתח מלהשתלט ולגרום להרס על האיזון הטבעי שהוא חיוני למערכת הרבייה מתפקדת ובריאה.
סידן –
הסידן הוא מינרל חשוב המשתתף בתהליכים ביולוגיים רבים והוא חשוב לנשים ולגברים כדי למנוע חסרים תזונתיים בגוף. חסרים תזונתיים בסידן לאורך שנים עלולים לגרום לדלדול העצם ולמחלות נוספות.
לפי מחקר, מחסור בסידן אצל גברים יכול לגרום לחוסר פוריות ויכול לגרום לפחות הפריות. וזה מכיוון שסידן מעורב בייצור הזרע. ולכן יש לעקוב אחר רמת הסידן אצל גברים עם בעיות פוריות.
אבץ –
רמות אבץ נמוכות עשויות להוביל לסבירות גבוהה יותר להפלה. הגוף זקוק לאבץ כדי שאנזימים יעבדו עם אסטרוגן ופרוגסטרון. חשוב גם לגברים וגם לנשים, אבץ יכול לשפר את כל תחומי הרבייה.
אבץ יכול לשפר את איכות, תנועתיות והמורפולוגיה של הזרע, ולשפר את פוריות הגבר בכללותה. חוקרים אירניים מאוניברסיטת מזנדרן, בדקו את רמות האבץ ומינרלים נוספים והקשר לספירת הזרע ואיכות הזרע והסיקו שצריכה נמוכה של אבץ במזון יכולה להוות גורם סיכון לאיכות ירודה של תאי הזרע ולהפרעות פוריות בגבר.
ניתן לקחת מולטי ויטמין-מינרל לגברים-
Multi-Male מכילה רכיבי תזונה מובחרים המותאמים במיוחד לצורכיהם הייחודיים של גברים, גם בגילאים מתקדמים. הפורמולה מכילה מינונים גבוהים במיוחד של ויטמיני B לרבות B6, B12 וחומצה פולית (חלקם בצורת הקו-פקטורים, לשיפור הזמינות הביולוגית) מכילה תמציות תקניות של צמחי מרפא הפועלים באופן סינרגטי, כדוגמת סו פלמטו, ליקופן, סרפד ופיגאום. מכילה תמצית תקנית של משפחת שורשי הג´ינסנג – סיבירי, קוריאני ואמריקאי. מכילה מינרלים ורכיבי תזונה נוספים לשיפור הפעילות הגופנית.
פרוביוטיקה–
צוות חוקרים סינים בדק את התפלגות החיידקים של 96 דגימות זרע. הם מצאו כי המינון של חיידקי לקטובצילוס (lactobacillus bacteria -אותו סוג של חיידקים פרוביוטיים המועילים לפוריות ובריאות של נשים) היה יותר גבוה באופן כללי בדגימות זרע של גברים בריאים ופוריים ונמוך יותר בדגימות זרע של גברים לא בריאים ולא פוריים.
מחקר נפרד שנעשה על עכברים מצא כי נטילה דרך הפה של ה- Lactobacillus reuteri הפרוביוטית (שוב, זה שמועיל לבריאות הנשים) הובילה לעלייה בספירת הזרע ומסת האשכים, ולשיפור הבריאות הכללית של איברי הרבייה של הגבר.
צוות חוקרים סינים בדק את התפלגות החיידקים של 96 דגימות זרע. הם מצאו כי המינון של חיידקי לקטובצילוס (lactobacillus bacteria- אותו סוג של חיידקים פרוביוטיים המועילים לפוריות ובריאות של נשים) היה יותר גבוה באופן כללי בדגימות זרע של גברים בריאים ופוריים ונמוך יותר בדגימות זרע של גברים לא בריאים ולא פוריים.
להלן הזנים העולים שוב ושוב במחקר לתמיכה בבריאות הרבייה ולסיוע במניעה וטיפול בזיהומים:
Lactobacillus rhamnosus
- Lactobacillus reuteri
Lactobacillus plantarum
לקחת את התוסף Coenzyme Q10-
למרות שאינו ידוע באופן נרחב, CoQ10 הוא אחד החומרים המזינים החשובים ביותר בגוף. גוף האדם מורכב מטריליוני תאים ובתוך כמעט כל תא ישנם אלפי מיטוכונדריה. מיטוכונדריה ידועים כ'עוצמת הכוח' של התא, מכיוון שהם מייצרים את האנרגיה הדרושה לתא כדי לתפקד בצורה של ATP (סוג של תרכובת אורגנית, המאפשרת נשיאת אנרגיה בתא ולכן בעל חשיבות עליונה).
CoQ10, וצורתו הפעילה ubiquinol הוא אנזים המסייע בייצור מעל 95% מהאנרגיה בתא ואחראי לקידום ייצור ATP בקרום הפנימי של המיטוכונדריה.
מי צריך CoQ10?
CoQ10 הוא מיקרו-תזונה הנמצא בבסיס כל תהליכי החיים בגוף והוא המולקולה החיונית ליצירת אנרגיה של ATP. אנחנו מסנתזים באופן טבעי את CoQ10 בכל תא ויכולים להשיג ריכוזים נמוכים ממנו ממקורות תזונתיים. עם זאת, מגיל 20 בערך, היכולת הטבעית שלנו לייצר CoQ10 מתחילה לרדת.
אז מה ההבדל בין CoQ10 ו – ubiquinol?
יש שני סוגים של CoQ10:
- Ubiquinone (CoQ10)
- Ubiquinol ( 'אקטיבי' CoQ10)
שתי הצורות של CoQ10 קיימות באופן טבעי בגוף, עם זאת, הגוף שלנו צריך להמיר את CoQ10 ל- ubiquinol לפני שהוא יכול לשמש ליצירת אנרגיה. זה יכול להחמיר עם הגיל, שכן יכולתו של הגוף לייצר CoQ10 ולהמיר אותו ל- ubiquinol יורדת ככל שאנו מתבגרים.
Ubiquinol אינה מצריכה המרה – מה שמאפשר ספיגה מידית ומהירה. ubiquinol הוא נוגד החמצון היחיד הידוע המסיס בשומן שמיוצר באופן טבעי בגוף, מאפיין ייחודי שאינו משותף לצורת ה- ubiquinone של CoQ10.
ניתן למצוא את Ubiquinol במקורות תזונתיים כמו חזה עוף, אבוקדו ושמן זית, למשל. עם זאת, יהיה עליכם לאכול כמויות מטורפות כדי להגיע לרמה הרלוונטית.
תכונות נוגדות חמצון של ubiquinol
Ubiquinol הוא אחד נוגדי החמצון הידועים החזקים ביותר, ומגן על תאים מפני הצטברות יתר שעלולה להזיק לרדיקלים חופשיים ולחץ חמצוני.
מחקרים שנערכו לגבי שיפור איכות הזרע באמצעות תוספת של ubiquinol חשפו תוצאות מעודדות. כידוע, CoQ10 / ubiquinol תומך בייצור אנרגיה במיטוכונדריה של התאים שלנו. מכיוון שהחלק האמצעי הגדול של תא הזרע הוא גרעין עמוס במיטוכונדריה, ubiquinol חיוני בהבאת תא הזרע ליעדו. ניסוי של 26 שבועות הראה כי ubiquinol יכול לעזור לתמוך בזרע בריא. התוצאות העלו כי איכות הזרע עלתה באזורים הבאים:
- 62% שפרו את ספירת הזרע
- עלייה של 57% בזרע הנייד
- שיפור של 52% בזרע המעוצב בצורה נורמלית
מחקרים גם מלמדים שהתוסף CoQ10 משפר את הפרמטרים של הזרע והסטטוס של נוגדי החמצון בגברים. נצפה שלגברים שלקחו מינון של 400 מ"ג ביום היה שיפור ניכר יותר מאשר הגברים שלקחו 200 מ"ג ביום.
Alpha-lipoic acid-
תוסף שהוא בעל תכונות נוגדי חמצון ויש עדויות שתוסף זה משפר פוריות. למשל מחקרים מצאו שהנוגד חמצון זה יכול לשפר את הבשלת הביצית ואת יכולת העובר להתקיים. מתוצאות מחקר זה עולה כי חל שיפור בתנועתיות הזרע לאחר השרייה עם חומצות אלפא ליפואיות בריכוז של 0.02 מ"מ/ מ"ל. ריכוז זה היה מסוגל גם להפחית נזק ל- DNA.
מחקר זה מלמד שהיה שיפור בתנועתיות הזרע כתוצאה מדגירה עם חומצות אלפא ליפואיות (Alpha lipoic acids) בריכוז של 0.02 מ"ל. ריכוז זה גם מסוגל להפחית נזק ל-DNA.
לסיכום, חומצות אלפא ליפואיות (Alpha lipoic acids) מספקות שכבת הגנה לזרע וע"י כך משפרות את איכות הזרע.
N-acetyl-cysteine (Nac) –
לאחר טיפול ב- NAC, שהוא נוגד חמצון, ספירת הזרע והתנועתיות של החולים עלו באופן משמעותי בעוד שמורפולוגיה חריגה, פיצול DNA ומחסור בפרוטמין (חלבון) הראו ירידות משמעותיות בהשוואה לרמות לפני הטיפול.
שיפור בפרופיל ההורמונלי היה קשור לירידה ברמות ה- FSH וה- LH ועלייה בכמות הטסטוסטרון. תוסף תזונה NAC עשוי לשפר את פרמטרי הזרע ואת מצב החמצון/ נוגד החמצון אצל גברים לא פוריים.
אומגה 3 –
אומגה 3 ידועה כמעודדת פוריות, במיוחד אצל גברים. חומצות השומן מסוג אומגה 3 – DHA ארוכות השרשרת נמצאו בריכוזים גבוהים בזרע, דבר המרמז על כך שמולקולות ה- DHA חשובות לספירה, הבשלות והתפקוד של אותם תאים. בנוסף, מחקרים מצאו כי רמות גבוהות יותר של אומגה 3 מתואמות עם שיפור במורפולוגיה ותנועתיות זרע.
מחקר מלמד שאצל גברים לא פוריים היה ריכוז נמוך יותר של אומגה 3 בתא זרע מאשר גברים פוריים.
מחקר נוסף מלמד שליחס אומגה 6/ אומגה 3 בקרום תאי הזרע יש חשיבות עליונה לשמירה על תקינות ותפקוד תקין של זרע. אצל בני אדם קיים קשר חזק חיובי בין תנועתיות הזרע לבין ריכוזי DHA של קרום הזרע.
L-acetyl-carnitine ו-L-carnitine –
L-acetyl-carnitine ו-L-carnitine – חומצה אמינית חשובה, אשר לפעילותה בתאים וברקמות השונות יש תרומה משמעותית לשמירה על תפקודו התקין של הגוף.
מחקר מלמד שמתן L-acetyl-carnitine ו-L-carnitine לדגימות הזרע באשך יכול להוביל לשיפור תנועתיות הזרע ואיכות הכרומטין (ה-DNA יחד עם החלבונים הנלווים אליו).
ל-ארגינין (L-Arginine) 500 / 1000 mg
ל-ארגינין מעורבת במגוון רב של תהליכים חשובים בגוף. ל-ארגינין היא היחידה מבין חומצות האמינו השונות המהווה את חומר המוצא של NO – משתתף בתהליך הרפיית כלי הדם, ובכך משפר את זרימת הדם אל רקמות ואיברים. ל-ארגינין מקלה במניעת מצבי אין-אונות וחוסר פוריות בגברים, מפני שנחוצה להיווצרות תא הזרע, לתנועתיות ולספירת תאי זרע תקינה.
צמחי מרפא לשיפור איכות הזרע:
קטב מצוי (Tribulus terrestris)-
הקטב המצוי הוא צמח מרפא שתורם לפוריות אצל גברים, עם רקע של כמות ואיכות זרע ירודה.
מחקר לימד שהקטב המצוי/ Tribulus terrestris שיפר משמעותית את תנועתיות הזרע הכוללת ואת האיכות של הזרע, כאשר ספירת הזרע השתפרה באופן משמעותי באמצעות תמצית Tribulus terrestris.
דקל ננסי (Serenoa Serrulata) –
צמח מרפא שמווסת רמות הורמונים זכריים, אנטי דלקתי, משפר איכות וספירת הזרע (כמות ותנועתיות), משפר און גברי.
הצמח מחזק ומזין מערכות פנימיות של הגוף ומשפר את זרימת הדם.
ג'ינסנג קוריאני (Panax Ginseng) –
שורש הצמח נחשב למחזק ומזין כללי של הגוף ותורם בעיקר לחיזוק מערכת הרבייה הזכרית. הצמח בעל אופי ממריץ, מעורר ומחמם ונחשב למחזק את פעילות מערכת העצבים וההורמונים. בנוסף, הג'ינסנג מחזק את התפוקה של שריר הלב ומשפר את זרימת הדם בגוף.
